Συκιά Κορινθίας / Sikia of Corinth
(38.063161, 22.658716)
Μετά από πολύ καιρό, το Horizon Levante έβαλε πρώτη στο κιβώτιο για να βρεθεί κοντά σε τόπους και φίλους αγαπημένους.
Στα μέσα Ιούλη λοιπόν, βγήκα στον πηγαιμό για τα περάσματα του Σκύρωνα και το γαλάζιο του Κορινθιακού. Εκεί όπου ο φίλος μου ο αδαμαντοδέτης απολάμβανε με την συμβία του και τον έγγονα, το θέρος: Συκιά Κορινθίας. Ένα κλικ πριν τον πευκιά του Ξυλόκαστρου. Εκεί, που τη δεκαετία του ΄60, η θεία Λούλα, η μικρή αδελφή της μητέρας μου, παραθέριζε τα καλοκαίρια και μ’ έπαιρνε μαζί της...
Πάνε πια αυτά τώρα, όπως και η θεία Λούλα. Τώρα ο Μίμης, η Ελένη και ο Δημητράκης με φιλοξένησαν για δύο μέρες στο κατάλυμά τους. Μερικά μέτρα από τα βαθιά νερά του Κορινθιακού. Το σπίτι, η παλιά εθνική, η βοτσαλιά και το γαλάζιο του νερού... Το κοκκινιστό της Ελένης, οι μπύρες στο "Σφηνάκι", το γαριδάκι στο "Ακρωτήρι" και αρχοντικά… Σας λέω για "περάσματα ξεχωριστά". Για να δούμε όμως...
Μου λέει η Ελένη "Γιώργο κάπου εδώ είναι και η έπαυλη του Σικελιανού". Ρωτώ τον κάπελα, "παρακάτω αριστερά και δεξιά και λίγο παρακάτω"..."Πάμε, Μίμη;" λέω. Την άλλη μέρα, γραμμή στην αναζήτηση...
Πάνω στην παλιά Κορίνθου-Πατρών συναντάς ένα παρελθόν ξεχωριστό, μέσα από κτίσματα όπως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το αρχοντικό του Πασά, το αρχοντικό της οικογένειας Ζούζουλα, το αρχοντικό του γλύπτη Φάνη Σακελαρίου, μαζί με το ημιτελές εκθετήριό του. Και λίγο παραμέσα ο Σ.Σ Συκιάς. Είναι κι άλλα, όπως οι οικίες του αδελφού και του ξάδερφου του Κώστα Καρυωτάκη. Εμείς γραμμή για το εξοχικό του Σικελιανού... Τα άλλα μετά.
Έπαυλη Σικελιανού / Sikelianos mansion
Η έπαυλη του Σικελιανού και της Πάλμερ ολοκληρώνεται στα 1918 συγκεντρώνοντας αρχιτεκτονικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο και την Ενετική νοοτροπία. Η σχεδίαση του κτίσματος ήταν ιδέα του ίδιου του Σικελιανού και η χρηματοδότηση της Εύας Πάλμερ... όπως και όλα όσα ο ίδιος κατά καιρούς επινοούσε...
Εδώ περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους μαζί με το δημιούργημά τους, το παιδί τους Γλαύκο. Καζαντζάκης, Παλαμάς, Καρυωτάκης, Τσαρούχης είναι από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες που τους επισκέπτονται εδώ στη Συκιά Κορινθίας... όπου και γεννιέται η ιδέα των "Δελφικών εορτών" .
Στα 1930 έρχονται τα δύσκολα χρόνια και η έπαυλη -μετά από πλειστηριασμό- περνά στα χέρια του Μαντζούφα, γαμπρό του Ιωάννη Μεταξά. Την περίοδο της κατοχής το επιτάσσουν οι κατακτητές Γερμανοί και Ιταλοί και στη διάρκεια του εμφύλιου βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. Στη συνέχεια, περνά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τυπάλδου, όπου ανήκει μέχρι σήμερα, ενταγμένο στο χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας SIKEON.
To Horizon Levante το φωτογράφισε, όπως και το παγκάκι που συνήθιζε να κάθεται ο ποιητής. Μέσα στο κτίσμα δεν μας άφησαν να μπούμε...
Μας λέει το λήμμα του Υπουργείου Πολιτισμού:
Έπαυλη Αφών Τυπάλδου:
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα, αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, με εκλεκτικιστικά στοιχεία και υπήρξε παραθεριστική κατοικία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
Η μορφολογική του σύνθεση χαρακτηρίζεται από στοιχεία βυζαντινής και ενετικής αρχιτεκτονικής. Είναι κατασκευασμένο από ισόδομη εμφανή λιθοδομή. Βρίσκεται μέσα σε μεγάλο επιμελημένο κήπο.
Συντάκτης: Αντώνης Μανιουδάκης, αρχιτέκτων
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=6712&era=4&group=1
Πύργος Μπέη / Bey Tower
Όπως σας είπα και παραπάνω, ένα ακόμα κτίσμα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι το "αρχοντικό του Μπέη".
Πύργος Κιαμήλμπεη: Οικοδομήθηκε περίπου το 1750 και χρησίμευσε κυρίως ως θερινή κατοικία του φημισμένου για τα πλούτη και τους θησαυρούς του Κιαμήλμπεη. Σε κακό χάλι βέβαια, αλλά η αρχοντιά σε ταξιδεύει.
Aρχοντικό της οικογένειας Ζούζουλα / Mansion of the Zouzoula family
Δίπλα σχεδόν, είναι το αρχοντικό της οικογένειας Ζούζουλα, σήμερα ξενώνας. Σε αναζήτηση πληροφοριών για την ιστορία του κτίσματος, επικοινώνησα με τον ξενώνα και σε συνομιλία με την κ. Ελένη Ζούζουλα, εγγονή του γαιοκτήμονα Γεωργίου Ζούζουλα και αρχικό ιδιοκτήτη του αρχοντικού, έμαθα ένα σωρό πράγματα...
Με περισσή ευγένεια και υπομονή μου περιέγραψε την ιστορία του κτίσματος και όχι μόνο... Η κατασκευή του ανάγεται στο 1850. Μέσα από αυτή τη συνομιλία έμαθα, επίσης, ότι και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται απέναντι και προς τη θάλασσα, ήταν και αυτό στην ιδιοκτησία της οικογένειας (κατασκευή του 1926-29), το οποίο και δώρισαν τότε για τη χρήση του ως σχολείο. Πρόσφατα, όπως η ίδια η κα. Ελένη μου είπε, κατάφεραν να αποτραπεί η χρήση του ως καφετερία και να παραμείνει χώρος γνώσης για παιδάκια με ειδικές ανάγκες.
Μας λέει και εδώ το Υπουργείο Πολιτισμού:
Αρχοντικό Ζούζουλα:
Πρόκειται για ισόγειο λιθόκτιστο κτίσμα με τετράρριχτη στέγη και κεραμίδια γαλλικού τύπου. Ο βασικός κορμός του κτιρίου αποτελείται από ημιυπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο.
Η μορφολογία του χαρακτηρίζεται από την ανεπίχριστη λιθοδομή με ιδιαίτερα επιμελημένη λάξευση και στοιχεία νεοκλασικής μορφολογίας. Τα ανοίγματα φέρουν μεταπλασμένα θωράκια και ανακουφιστικά τόξα από συμπαγές τούβλο και σενάζ από σιδηροδοκούς.
Ανήκει στην οικογένεια Γεωργίου Ζούζουλα, μεγαλοτσιφλικά, εμπόρου σταφίδας.
Συντάκτης: Νίκος Δρουκόπουλος, αρχιτέκτων
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=6727&era=4&group=1
Η συνομιλία μου όμως με την κα. Ελένη Ζούζουλα δεν σταματά εδώ... Λίγο παρακάτω, με κατεύθυνση το Ξυλόκαστρο, συναντάμε στα αριστερά της παλιάς εθνικής, ένα ακόμα νεοκλασικό εποχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήρα, ανήκει στον εικαστικό-γλύπτη Φάνη Σακελλαρίου, έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες μνημείων στο τόπο μας. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μία επί πλέον ημιτελής κατασκευή, η οποία προορίζονταν για εκθετήριο των έργων του.
Κα. Ελένη το Horizon Levante σας ευχαριστεί και υπόσχεται όταν περάσει πάλι από τη Συκιά να σας γνωρίσει δια ζώσης.
Επικοινώνησα και με το Δήμο Ξυλοκάστρου ώστε να πάρω πληροφορίες. Η κα. Ελίνα Μενούνου αντιδήμαρχος Πολιτισμού δεν μου απάντησε… Την ευχαριστώ πάντως για την ευγένεια της.
Αρχοντικό Φάνη Σακελλαρίου / Fani Sakellariou Mansion
Το δεύτερο βράδυ, ο Μίμης μας κέρασε για τα γενέθλια του παιδιού του, στο "Ακρωτήρι".... καλό θα ήταν να αλλάζουν συχνότερα το τηγανόλαδο. Η θέση, όμως, ήταν καταπληκτική, πάνω στο κύμα.
Το Horizon Levante σας ευχαριστεί (Ελένη, Μίμη και Δημητράκη) από καρδιάς και σας αφιερώνει αυτό το οδοιπορικό.
Δημοσίευση / publication : 12.08.2021