top of page

           Πάρκο Παύλιανης / Pavliani park

                          (38.738202, 22.341725)

1 Πάρκο Παύλιανης.JPG

  Αφετηρία / Starting point - 14:oo 940m

2 Πάρκο Παύλιανης.JPG
3 Πάρκο Παύλιανης.JPG
4 Πάρκο Παύλιανης.JPG

  Η πρώτη μου "επαφή" με το Μάριο, ήταν στις  13 του Νοέμβρη του 2017. Επαφή που προέκυψε μέσα από τις περιγραφές και τις αναγνώσεις  του Horizon Levante. Σ΄ ένα mail του λοιπόν,  μου έγραψε (την ίδια χρονιά ) για το πάρκο της Παύλιανης. Τα λόγια του ήταν  ακριβώς τα παρακάτω: .....το "παρκάκι" της  Παύλιανης στην κοιλάδα του ποταμού Ασωπού, ένα απίστευτο "χειροποίητο" θεματικό πάρκο για μικρούς και μεγάλους! (https://pavliani.info/parko-anapsixis/)

  Πέρασα από μπροστά πολλές φορές. Είτε στο πηγαιμό για την Οίτη, ή για τα Βαρδούσια, τη Γραμμένη αλλά ποτέ δε σταμάτησα. Το κράταγα μέσα μου όμως όλο αυτό το καιρό. Να λοιπόν που τον Ιούλη του ΄19 και τον Ιούνη του ΄20 το Horizon Levante βρέθηκε εκεί. Βέβαια ένα ακόμα κίνητρο (εκτός από την παραίνεση του Μάριου) ήταν η πληροφορία από ένα περιστεράκι πως εκεί στις πλαγιές του Μεσόραχου στα 1180m από τις 10 του Απρίλη  2019 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει κατασκευάσει τον Ironthrone. (https://pavliani.info/the-game-of-thrones/). Το περιστεράκι είχε δει και ένα ζευγάρι νιόπαντρο που φωτογραφήθηκε τη  μέρα του γάμου στο σιδερένιο θρόνο. Μεγάλη η περιέργεια λοιπόν, για όλο αυτό και όχι μόνο.

  Η κατασκευή του θρόνου όπως ακριβώς περιγράφεται στο site του πολιτιστικού συλλόγου μας λέει "  Χρησιμοποιήθηκαν: 300 kg σίδερο, 250 kg σιδερένιες λάμες, 30 kg ξύλο, 10 kg μπογιές, 10 kg τσιμέντο και 800 ώρες δουλειάς.

5 Πάρκο Παύλιανης.JPG
7 Πάρκο Παύλιανης.JPG
6 Πάρκο Παύλιανης.JPG
8 Πάρκο Παύλιανης.JPG

    Ωστόσο, πέρα από το grand success  του Ironthrone, οι άνθρωποι εκεί έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Ένας τόπος φτιαγμένος από την αρχή. Με κέφι, πρωτοτυπία και το σημαντικότερο ευαισθησία στο περιβάλλον, την κουλτούρα του τόπου και στις ανάγκες του επισκέπτη - πεζοπόρου. Στο μεγάλο κομμάτι της διαδρομής σας κάνει παρέα ο Ασωπός. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ίσως "φωτίσουν"  περισσότερο το χώρο σε σχέση με την περιγραφή.

10 Πάρκο Παύλιανης.JPG
9 Πάρκο Παύλιανης.JPG

Η διαδρομή (κυκλική) από την πύλη εισόδου - τριγωνομετρικό σημείο - σιδερένιος θρόνος - θρόνος του Δία - είσοδος, είναι λίγο πάνω από τρείς ώρες με στάσεις. Η υψομετρική διαφορά  φτάνει τα 270m.  Οι μικρότερες κλίσεις είναι με τη σειρά που σας περιγράφω. 

Αν δεν θελήσει κάποιος να κάνει όλο αυτό το πέρασμα, υπάρχουν ένα σωρό ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί να σταθεί. Η γέφυρα - πλήκτρα πιάνου, που παίζει μουσική όταν τη διασχίζεις, ο υδρόμυλος, οι αιώρες, ο κροκόδειλος, τα δενδρόσπιτα, το μπόουλινγκ, το ποδοσφαιράκι το........ Κρίμα που τέτοιες πρωτοβουλίες σπανίζουν στον τόπο μας. Αν δεν κάνω λάθος ίσως να είναι η μοναδική.

11 Πάρκο Παύλιανης.JPG
13 Πάρκο Παύλιανης.JPG
14 Πάρκο Παύλιανης.JPG
15 Πάρκο Παύλιανης.JPG
17 Πάρκο Παύλιανης.JPG
16 Πάρκο Παύλιανης.JPG
18 Πάρκο Παύλιανης.JPG
20 Πάρκο Παύλιανης.JPG
21 Πάρκο Παύλιανης.JPG
23 Πάρκο Παύλιανης.JPG
22 Πάρκο Παύλιανης.JPG
24 Πάρκο Παύλιανης.JPG
25 Πάρκο Παύλιανης.JPG
28 Πάρκο Παύλιανης.JPG
26 Πάρκο Παύλιανης.JPG
27 Πάρκο Παύλιανης.JPG
29 Πάρκο Παύλιανης.JPG

  Τριγωνομετρικό σημείο / trigonometric point 16:00 1210m

30 Πάρκο Παύλιανης.JPG
31 Πάρκο Παύλιανης.JPG

  16:00 1180m 

DSCN2983.JPG
32 Πάρκο Παύλιανης.JPG
33 Πάρκο Παύλιανης.JPG
34 Πάρκο Παύλιανης.JPG
35 Πάρκο Παύλιανης.JPG
36 Πάρκο Παύλιανης.JPG
37 Πάρκο Παύλιανης.JPG
38 Πάρκο Παύλιανης.JPG
39 Πάρκο Παύλιανης.JPG

  Η Παύλιανη από το "θρόνο του Δία" /  Pavliani from the "Throne of Zeus"

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 220Km και από Θεσσαλονίκη 335Km.

Για πέστροφα το Horizon Levante πηγαίνει στο Γοργοπόταμο στου "Τεμπέλη". Εσείς μπορείτε να κάνετε προπόνηση κοιλιακών με κοψίδια στη Παύλιανη.

  Υ.Γ. Στο site του πολιτιστικού συλλόγου Παύλιανης διάβασα ότι ο "Ιανός" έβαλε κι εκεί το χέρι του. Αναφέρουν μεγάλη καταστροφή. Το καλοκαίρι που μας πέρασε θα έκαναν διάφορες δράσεις για αποκατάσταση του χώρου....επικοινωνήστε μαζί τους . (Μα τι λέω;....λες και θα πάτε "αύριο").

 Αφιερωμένο στο Μάριο Δρίζη.

Publication: 22.12.2020

bottom of page