top of page

    Κωρύκειο Άντρο / Cave Corycian

                              (38.515833, 22.521795)

9 Κωρύκει άντρο.jpg

   Οι Κωρυκειάδες Νύμφες, ο Πάνας, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος, ο Παυσανίας, οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, η Λυκώρεια, η Πυθία, οι θυιάδες, ο Γερολέκας, η Νεραϊδοσπηλιά, το Λιβάδι, τα έλατα, τα κέδρα (άρκευθοι), τα μαυρόπευκα, οι οξιές και τα πουρνάρια, άντε και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Ο Παρνασσός λοιπόν. Ο γιός της Κλεοδώρας και του Ποσειδώνα. Το ιερό βουνό της αρχαιότητας.

20 Κωρύκειο άντρο.JPG

Για άλλη μια φορά ο Luigi, η Vlad και ο φακός του Horizon Levante  πήραν των ομματιών τους και στις 14 του Αυγούστου βρέθηκαν στο φιλόξενο σπίτι της Ζέτας, στο Λιβάδι της Αράχοβας. Όταν πρωτοπάτησα το οροπέδιο αυτό του Παρνασσού στα 1984, ήταν ένα απέραντο βοσκοτόπι. Τίποτα από όλα αυτά που σήμερα συναντάς εδώ πάνω, δεν υπήρχε...

Μαύρη φτώχια τώρα... με τα ελικόπτερα έρχονται κάποιοι. Μάλιστα.

Εμείς ήρθαμε όμως για τo Κωρύκειο άντρο....

1 Προς Κωρύκειο άντρο.JPG

  Προς Κωρύκειο Άντρο /  to Cave Corycian  38.525753, 22.542257

   Με κατεύθυνση βόρεια από το Λιβάδι προς Αγόριανη, στα αριστερά, θα δείτε την πινακίδα προς Κωρύκειο Άντρο. Από εκεί ξεκινά βατός χωματόδρομος που σας οδηγεί με καλή σήμανση σε διασταύρωση  (38.533683, 22.530939 ). Από εδώ πια θέλει τζιπούρα... Είναι μια απόσταση σκάρτα 3Km κακού χωματόδρομου όπου σας φτάνει σχεδόν μέχρι την είσοδο του σπηλαίου στα 1360m περίπου. Ο Luigi δεν προβληματίστηκε καθόλου. Βρήκαμε αρκετούς πεζοπόρους στο δρόμο προς την κορυφή, ήταν και Σάββατο και η αλήθεια είναι ότι αισθανθήκαμε  λίγο άβολα... Ένα πλάτωμα στο τέλος του δρόμου δίνει χώρο για στάθμευση και αναστροφή.  Αεροφωτογραφία το Λιβάδι. Όλο το κοίλο του οροπεδίου στα 1100m, απλωμένο στα πόδια μας.

Από εδώ μέχρι την είσοδο του σπηλαίου θέλει ένα λεπτό

2 Προς Κωρύκειο άντρο.JPG
3 Προς Κωρύκειο άντρο.JPG

  Προς Κωρύκειο Άντρο / to  Cave Corycian  38.533689, 22.530957

4 Προς Κωρύκειο άντρο σταύμευση.JPG
7 Προς Κωρύκειο άντρο.JPG

  Χώρος στάθμευσης  /  Parking lot      38.515710, 22.521797

6 Προς Κωρύκειο άντρο θέα Λιβάδι.JPG
5 Προς Κωρύκειο άντρο θέα Λιβάδι.JPG

  Το Λιβάδι από τα 1360m /  The Livadi area from 1360m

8 Κωρύκειο άντρο είσοδος.JPG

  Η είσοδος του σπηλαίου / The entrance of the cave

10 Κωρύκειο άντρο.JPG
11 Κωρύκειο άντρο.jpg

  Μέχρι να συνηθίσουν τα μάτια μου το σκοτάδι, μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα... Μετά έκσταση, θαυμασμός και περιέργεια. Η «αίθουσα» του σπηλαίου είναι τεράστια. Μελάγχιμη κοτυληδόνα.  Διάβασα για διαστάσεις 90m βάθος Χ 60m πλάτος Χ 12m ύψος. Η πρώτη αίθουσα... γιατί στο βάθος, σκαρφαλώνοντας σ’ ένα  ολισθηρό πρανές, περνάς σε δευτερεύοντες χώρους με ψηλές και φαρδιές σταλακτιτικές  κολώνες. Τα κοιλώματα είναι πολλά και σε διαφορετικό ύψος το ένα με το άλλο. Ίσως έτσι δικαιολογείται και το νεότερο όνομα του σπηλαίου σε Σαρανταύλι. Στάλες πέφτουν από την οροφή  κάνοντας μικροσκοπικούς κρατήρες στο έδαφος. Τα χρώματα, οι σχηματισμοί, η ακουστική μαζί με τις ανάσες δείχνουν το πέρασμα στη χώρα των Ωρειθυίων...

12 Κωρύκειο άντρο.jpg
13 Κωρύκειο άντρο.jpg
15 Κωρύκειο άντρο.jpg
14 Κωρύκειο άντρο.jpg
17 Κωρύκειο άντρο.jpg
16 Κωρύκειο άντρο.jpg
19 Κωρύκειο άντρο.JPG
18 Κωρύκειο άντρο.JPG
22 Κωρύκειο άντρο.JPG
21 Κωρύκειο άντρο.jpg
24 Κωρύκειο άντρο.jpg
23 Κωρύκειο άντρο.jpg
26 Κωρύκειο άντρο.jpg
25 Κωρύκειο άντρο.jpg
27 Κωρύκειο άντρο.jpg
28 Κωρύκειο άντρο.jpg
29 Κωρύκειο άντρο.jpg
30 Κωρύκειο άντρο.JPG

Τάσια με χοές (;), χαρώνεια όβολα (;), κομποσκοίνια και ευρώ αρκετά για τα διόδια της επιστροφής. Όμως εκεί, απείραχτα. Στοιχειωμένα από παγανιστές και σαμάνους αναχωρητές. Κι ο φακός να ψάχνει τη χαμένη νύμφη στα άδυτα και τα μύχια ενός κόσμου άγνωστου, μαγικού «σαν τοπίο του βυθού», τραγικού και ταυτόχρονα ερωτικού και ανέστιου, άφατου στα χνάρια της εντροπίας.

Πρέπει να σας πω για αυτό...

31 Κωρύκειο άντρο.jpg

Πάνω από το στόμιο του σπηλαίου και στα δεξιά είναι σκαλισμένη πάνω σε βράχο η εξής επιγραφή: «Εύστρατος / Αλκιδάμου / αμβρύσιος / συμπερίπολοι / Πανί, νύμφαις».  Σε δεύτερη επιγραφή  παλαιότερη, αναφέρονται πάλι οι Νύμφαις και ο Πάνας μαζί με τις θυιάδες: ... νυμφών... Πανός και Θυάδαν... Η επιγραφή αυτή  συμπληρώθηκε από τον έφορο αρχαιοτήτων της περιοχής Ν. Παπαδάκη: «νυμφών κ(αι) Πανός κ(λ)ύουσα Αμα(ράντα) (ή Αμιάντα)  ελήφ(θει)».  Μας λέει δηλαδή: μια γυναίκα -που το όνομά της δε διατηρήθηκε καλά-, ακούγοντας τον Πάνα με την ακολουθία των νυμφών «ελήφθη». (Έγινε νυμφόπληκτη και πανόληπτη, μένοντας σε έκσταση). Παυσανίας, «Φωκικά», σελ. 419.

Το άντρο, λοιπόν, μας λέει ο Παυσανίας ότι ήταν λατρευτικός χώρος των ανθρώπων που ζούσαν γύρο από τον Παρνασσό. Ιδιαίτερα λατρευόταν ο Πάνας και οι Κωρύκειες Νύμφες. Το σπήλαιο ξεπερνά σε μέγεθος όλα όσα μέχρι τώρα έχει δει και πηγές με νερά ανέβλυζαν από το εσωτερικό του.

Κωρύκειο άντρο επιγραφή.jpg

Το τι έχει βρεθεί εδώ μέσα δε λέγεται.... Τα αφιερώματα περιλαμβάνουν χιλιάδες αγγεία (παναθηναϊκούς αμφορείς, ληκύθους, σκύφους ), κυρίως κορινθιακής και αττικής προέλευσης.  Αργειακά, ιωνικά, θεσσαλικά, φωκικά και λακωνικά αγγεία.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν κοσμήματα και εξαρτήματα (χτένες, περόνες, καρφίτσες, λαβίδες), δαχτυλίδια, νομίσματα, ζάρια, γλυπτά, καθώς και 15 χιλιάδες αστραγάλους, κάποιους διάτρητους, ενεπίγραφους ή με χρώμα. Ιδιαίτερο εύρημα συνιστά ένας μελανόμορφος κεραμικός αττικός πίνακας του 530/520 π.Χ., που παριστάνει σκηνή χορού Σατύρων και Νυμφών.

IMG_20210822_103142_6.jpg

  Clay votive offering with a circular dance of 12 nymphs with god Pan in the   center. Cave Corycian  450bc.

IMG_20210822_104038_6.jpg
IMG_20210822_103909_0.jpg

  Coins of Roman times with the god Pana, minted in Delphi . The god Panas is represented in the cave.

IMG_20210822_103928_1.jpg
32 Κωρύκειο άντρο.jpg
33 Τρεις νύφες.JPG

                          Αυτές δεν είναι νύμφες....είναι νύφες / These are not nymphs .... they are brides

Επιστρέφοντας στον ασφαλτόδρομο κάναμε αριστερά για Αγόριανη (Επτάλοφο), το πανέμορφο αυτό χωριό του Παρνασσού. Περιδρομιάσαμε στη "Γκρίζα Αρκούδα". Τώρα, γκρίζα αρκούδα στο Παρνασσό... είναι ένα θεματάκι, αλλά το φαγητό ήταν καλό, όλα μαγειρευτά και Μοσχάτο στο πνεύμα των Αγγέλων...

Επιστρέψαμε για καφέ στο Λιβάδι.

Περασμένα μεσάνυχτα βρέθηκα στη βεράντα παρέα με το Λίο, ένα κεραμιδόγατο της Ζέτας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός αναζητούσε τη δική του ουτοπία…

Ένα ντόπιος περαστικός μου έδωσε πληροφορίες. Λένε ότι μια νύμφη, για να γλυτώσει από το κυνήγι του Πάνα, έπεσε στο γκρεμό. Άλλοι λένε ότι βρέθηκε στη Κασταλία πηγή και άλλοι στις απολήξεις του Γερολέκα. «Ρώτησα» και τον Παυσανία. Μου είπε ότι ίσως να βρίσκεται ανάμεσα στις Θυιάδες, στα οροπέδια της Λιάκουρας και του Γεροντόβραχου. Στις κορφές του βουνού, που είναι πάνω από τα σύννεφα. Εκεί ξεφάντωναν στα "όργια" παρέα με το Διόνυσο. «Και που ‘σε» , μου λέει. «Από την Αττική έρχονταν, κάθε δύο χρόνια»...

«Αυτή τη νύμφη ψάχνω», του λέω. «Χρόνια τώρα». «Τι σε φόβισε μικρό μου και αποχαιρέτισες το φως του Ήλιου;»...

Κυριακή 15 του Αυγούστου επιστρέψαμε αργά το μεσημέρι στα μέρη μας. Βύρωνας - Παγκράτι… Λύση δε βρήκαμε ούτε από τη Μεγαλόχαρη.

Η χοή του Horizon Levante είναι αυτό το αφιέρωμα...

  publication / δημοσίευση : 27.08.2021

Πληροφορίες / info : Φώτο επιγραφής / inscription photo https://arachovameteo.gr/%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%87%CF%89%CE%B2%CE%B1/%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%87%CF%89%CE%B2%CE%B1%CF%82/

 

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9870

 

Παυσανίου Ελλάδος Περιηγήσεις Φωκικά "Εκδοτική Αθηνών"

Pausanias Hellas Tours Fokika "Ekdotiki Athinon"

bottom of page