Φαράγγι του Βίκου
Viko's gorge
Η Άνοιξη είχε μπει για τα καλά. Το χιόνι στις πλαγιές των ορεινών όγκων έδινε τη σκυτάλη στο πράσινο και στα αγριολούλουδα. Οι υδάτινοι δρόμοι γίνονται φιλικότεροι αυτή την εποχή για τον πεζοπόρο, ιδιαίτερα αν οι προθέσεις είναι οι διασχίσεις φαραγγιών όπως αυτό του Βίκου. Ό,τι είχαμε διαβάσει και ακούσει, έλεγε προχωρημένη Άνοιξη να γίνει το πέρασμα αφού τα νερά του ποταμού θα είναι στο σώσμα.
Για να μη σας μπλέξουμε με λεπτομέρειες για το δρυμό Βίκου-Αώου (χαρακτηρίστηκε το 1973), απλά πολύ γρήγορα να σας πούμε ότι το φαράγγι του Βίκου καταγράφεται σαν το βαθύτερο στον κόσμο (βιβλίο Guinness ) με βάθος 1000m και πλάτος που ποικίλει από 100m μέχρι 1000m. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στο site του Εθνικού Πάρκου http://pindosnationalpark.gr/ , ωστόσο εμείς θα σας περιγράψουμε τις εντυπώσεις της διάσχισης.
Το ποτάμι (Βίκος) ξεκινά από τους Κήπους και με βόρεια κατεύθυνση περνά ανάμεσα από το Κουκούλι και τη Βίτσα, στη συνέχεια μπαίνει στο φαράγγι, συναντά το Μέγα Λάκκο και τη πηγή Κλίμα και μετά παρέα συναντούν τις πηγές του Βοϊδομάτη κάτω από το χωριό Βίκος. Από 'κει συνεχίζουν σαν Βοιδομάτης και μετά την Κλειδωνιά "πέφτουν" στον Αώο. Την ίδια διαδρομή αλλά σε μικρότερο μήκος απ΄ ότι το νερό καταγράφονται οι ορθοπλαγιές του φαραγγιού που ξεκινούν λίγο πριν το Μονοδένδρι κοντά στο γεφύρι του Μίσου και καταλήγουν στις πηγές του Βοϊδομάτη και στο χωριό Βίκος.
Το προγραμματίζαμε χρόνια, αλλά έπρεπε να πέσουν και οι κατάλληλες πασχαλινές αργίες.
Αρίστη / Aristi village
Είχαμε "έδρα" την Αρίστη. Παραδοσιακός οικισμός, πετρόχτιστος, ανήκει στο δήμο Ζαγορίου, στο νομό Ιωαννίνων. Σηκωθήκαμε νωρίς το πρωί και με προορισμό το χωριό Βίκος μετά από 4,5Km αφήσαμε το όχημα μας στην είσοδο/έξοδο του μονοπατιού (39.950315, 20.707000) του φαραγγιού. Πολλοί πεζοπόροι επιλέγουν σαν αφετηρία αυτό το σημείο για τη διάσχιση. Εμείς επιλέξαμε το Μονοδένδρι όπου για να πάμε εκεί καλέσαμε ταξί από το Καλπάκι για να μας μεταφέρει.
Μονή Αγίας Παρασκευής - St. Paraskevi monastery 14th century
Ο αρχαιότερος ναός της περιοχής με φάση οικοδόμησης στα τέλη του 14ου αιώνα με αρχές 15ου και πρώτη φάση τοιχογραφιών του 1414/15. Κτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, προσφέρει εκπληκτική θέα στο φαράγγι (http://www.zagori.gov.gr/?page_id=11867)
Στο Μονοδένδρι μπορείτε να επισκεφτείτε την μονή της Αγίας Παρασκευής. Από εκεί ξεκινά ένα λαξευμένο στο βράχο πολύ στενό μονοπάτι και φτάνετε στα ασκηταριά που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα στο χείλος της χαράδρας του Βίκου. Η θέα είναι μαγευτική.
The steep path and the view to the gorge / το απόκρημνο μονοπάτι και η θέα προς το φαράγγι
Το μονοπάτι τώρα για το φαράγγι ξεκινά από την ανατολική πλευρά του οικισμού (39.88200, 20.74898) δίπλα από το ναό του Αγίου Αθανασίου. Για τρία τέταρτα περίπου κατεβαίναμε την κατάφυτη απότομη πλαγιά μέχρι να φτάσουμε στον πάτο του φαραγγιού. Η υψομετρική διαφορά είναι από τα 1060m στα 680m (380m). Κατηφόρα είναι, αλλά θέλει γερά γόνατα. Όταν πρωτοπατήσεις τις κατάλευκες τεράστιες κροκάλες του ρέματος και σηκώσεις το κεφάλι κατά τον ουρανό αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο της φύσης και τα καμώματα της.
Αριστερά είναι τα πλατό του Στούρου (1622m) , στα δεξιά οι πλαγιές της Τύμφης(2495m) και μπροστά φιδοσέρνεται το καλοσημαδεμένο μονοπάτι του ρέματος, που κινείται πότε δεξιά και πότε αριστερά της κοίτης. Η κοίτη του Βίκου θεόστεγνη. Ευτυχώς, γιατί είναι αδύνατη η διάσχιση με νερό, αφού ο πεζοπόρος κινείται για μεγάλα διαστήματα μέσα της. Σε περίπου 2h συναντήσαμε την πηγή Κλίμα και το ρέμα του Μέγα Λάκου. Εδώ κάναμε την πρώτη μας στάση. Το μονοπάτι σημαδεμένο με κόκκινους ρόμβους σε λευκό φόντο κινείται πότε ανάμεσα σε θεόρατα διαβρωμένα από το νερό βράχια, σε απόκρημνες σάρες, σε καταπράσινα από τη βλάστηση περάσματα και πότε σε ηλιόλουστα ξέφωτα. Μετά το εικονοστάσι της Αγίας Τριάδας το φαράγγι αρχίζει να ανοίγει.
Θέση "Κλίμα" / Point "Klima" (39.912144, 20.753709)
Σε 6 ώρες από το Μονοδένδρι συναντήσαμε τις πηγές του Βοϊδομάτη. Πρώτη φορά είδα πηγές ποταμού να αναβλύζουν σε οριζόντια ροή μέσα από τα βράχια της Τύμφης. "Χιλιάδες νερό". Γεμίσαμε τα παγούρια μας και κάναμε τη δεύτερη στάση για να ξαποστάσαμε.
Πηγές Βοϊδομάτη / The sources of the Voidomatis river (39.945323, 20.715864)
Πολύ κοντά στις πηγές του Βοϊδομάτη είναι ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα πραγματικό πετρόκτιστο στολίδι δομημένο μέσα σ΄ ένα εκπληκτικό περιβάλλον.
Από εδώ ξεκινά και η γαϊδουροανηφόρα - μία ώρα περίπου και 260m υψομετρική διαφορά - για το χωριό Βίκος και την έξοδο από το φαράγγι. Μετά από 7 περίπου ώρες και 13Km απόσταση φτάσαμε στο όχημα μας.
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βίκου - Πιθανόν κτίστηκε στα 1738
Monastery of the Assumption of Virgin Mary - Probably built in 1738
Είσοδος - έξοδος του μονοπατιού στο χωριό Βίκος / Entrance - exit of the path - Vikos village
(39.950306, 20.707002)
Πολλοί λένε ότι εφάμιλλο του Βίκου είναι το φαράγγι της Σαμαριάς. Η δική μας εντύπωση είναι ότι το Κρητικό φαράγγι έχει καλύτερο "γραφείο διαφήμισης".........
Τώρα αν δε θέλετε να περπατήσετε το Βίκο, υπάρχουν εξαιρετικά σημεία παρατήρησης που θα σας δώσουν μοναδικές εικόνες του γεωλογικού αυτού φαινομένου. Το περπάτημα για τα σημεία αυτά είναι ελάχιστο και καθόλου επικίνδυνο.
Το ένα είναι στη θέση "Μπελόη" (39.905574, 20.765931) κοντά στο Βραδέτο, το άλλο στη θέση "Οξυά" (39.906793, 20.751868) και στην Αγία παρασκευή (39.886711, 20.753874) κοντά Μονοδένδρι και το τελευταίο στο χωριό Βίκος (39.951253, 20.708333).
Πληροφορίες / info: http://www.zagori.gov.gr/?page_id=11867
https://apeirosgaia.wordpress.com
publication: 1.5.2017