Θορικός / Thoricus
(37.738114, 24.053879)
Ο Θορικός βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Λαυρεωτικής και απέχει περίπου 50 χιλ. από την Αθήνα. Ο διπλός λόφος Βελατούρι (υψους 145 μ.), που υπήρξε το κέντρο ενός μυκηναϊκου οικισμού και του αρχαίου δήμου Θορικού, βρίσκεται στην άκρη της εύφορης, προσχωσιγενούς πεδιάδας του Θορικού, κοντά στη θάλασσα. Ο Θορικός αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και μία από τις δώδεκα πόλεις που συνοικίστηκαν από το Θησέα. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Κέκροπα τον πρώτο μυθικό βασιλιά της Αθήνας Στη μυθολογία συνδέεται με τον Κέφαλο που παντρεύτηκε την κόρη του Κέκροπα Προκρίδα ενώ, όπως αναφέρεται στον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, εδώ βρέθηκε η θεά κατά το ταξίδι της από την Κρήτη στην Ελευσίνα. Ο οικισμός του Θορικού ήταν ακμαίο κέντρο επεξεργασίας μετάλλων κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. καθώς βρισκόταν κοντά στα μεταλλεία του Λαυρίου και λόγω της επίκαιρης θέσης του απέκτησε μεγάλη εμπορική αξία.
Στη δυτική πλαγιά του λόφου Βελατούρι βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου δημου Θορικού. Από τον αρχαίο δήμο σήμερα σώζονται το θέατρο, μέρη του οικισμού και των εγκαταστάσεων όπου γινόταν η επεξεργασία των μετάλλων, ένας τετράγωνος πύργος του 4ου αιώνα π.Χ., τα νεκροταφεία και το ιερό της Δήμητρας και της κόρης. Ο οικισμός γνωστός ως βιομηχανική πόλη εκτείνεται στη βραχώδη κατηφορική πλαγιά του λόφου Βελατούρι.
Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά στη νότια πλευρά του λόφου Βελατούρι στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.
Στην πεδιάδα νότια του οικισμού, σώζεται ένα μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς, του 5ου αι. π.Χ., που έχει γίνει γνωστό ως "ναός της Δήμητρας και Κόρης" από επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.
Πληροφορίες : Υ.Π http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2468
Ο λόφος Βελατούρι ( Velatouri hill)
Πήρα την Αττική οδό και μετά τη Λαυρίου. Στη διασταύρωση προς το αρχαίο Θορικό και το εργοστάσιο της ΔΕΗ έκανα αριστερά. Στο 1,5Km περίπου πάλι αριστερά υπάρχει πινακίδα "προς θολωτούς τάφους" Ένας πολύ κακός χωματόδρομος σε οδηγεί στο διάσελο ανάμεσα στους δύο λόφους Βελατούρι (τα βυζιά που λένε). Ο καβγατζής τα κατάφερε και με έφερε εδώ πάνω.
Ερείπια με ιστορία 5000χρόνων. Ένας θολωτός τάφος με υποστύλωση και στη μέση της διαδρομής ένα δεύτερος σε πολύ καλή κατάσταση αλλά χωρίς οροφή.....
Το αγνάντι προς τον Νότιο Ευβοϊκό και τον όρμο του Αγίου Νικολάου καταπληκτικό. Μοσχοβολούσε ο τόπος. Αρχές Απρίλη του 2018. Η Άνοιξη στα πάνω της. Τα σπάρτα μες τη καλή χαρά. Το ίδιο τα θυμάρια και η ρίγανη. Ο ηλιάτορας μου έδωσε μια πολύ ωραία μέρα. Κατέβηκα με πρώτη και κοντά. Θέλει προσοχή.....
Θολωτός Μυκηναικός τάφος Α. / Mycenaean Tholos Tomb Α
Μυκηναικός θολωτός τάφος Β / Mycenaean Tholos Tomb Β
Έκανα δεξιά στην άσφαλτο και πάλι δεξιά στο 1km για το αρχαίο θέατρο και τον οικισμό του αρχαίου Θορικού. Είναι το πρώτο θέατρο (6ος αιώνας π.Χ.) όπως λέει και το σημείωμα του Υπουργείου Πολιτισμού και μοναδικό για την ελλειψοειδή του σχεδίαση. Δίπλα και αριστερά του θεάτρου υπάρχει στοά αρχαίου ορυχείου και οι εγκαταστάσεις του αρχαίου πλυντηρίου. Βόρεια και δυτικότερα του θεάτρου βρίσκεται ο οικισμός και ο τετράπλευρος πύργος της οχύρωσης. Από την άσφαλτο και σε περίπου 1Km (στη θέση 37.737854, 24.049382) αφήνετε το όχημά σας και περνάτε απέναντι το ρεματάκι. Θα συναντήσετε μέσα στα χωράφια τα ερείπια του αρχαίου ναού της Δήμητρας και κόρης του 5ου αιώνα π.Χ. Άλλα αρχαία ευρήματα και μνημεία της φύσης και του ανθρώπου έχει πάρα πολλά η περιοχή. Ωστόσο έλεγα να σας τα παρουσιάσω σε μια άλλη ευκαιρία με ιδικό αφιέρωμα στο Λαύριο. Επιγραμματικά να σας πω για τα αρχαία πλυντήρια στον Άγιο Κωνσταντίνο, το Χάος, το Τεχνολογικό - Πολιτιστικό πάρκο, το μουσείο μεταλλευμάτων, την παλιά συνοικία των εργαζομένων στα ορυχεία, το φάρο Βρυσάκι, το φάρο του Φονιά και βέβαια το Σούνιο.......
Αρχαίο θέατρο Θορικού / Ancient theater Thorikus 6th century
Αρχαίο πλυντηρίο μεταλλεύματος / Ancient washer
Αρχαιολογικός χώρος Θορικού / Thorikus archaeological site
Ναός Δήμητρας και κόρης - χαλκογραφία του J. D. Le Roy, Paris 1758
"Temple of Demeter and Kore (Daughter)"
1/2 θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι/Mycenaean Tholos Tombs
37.742467, 24.056012
37.740768, 24.057843
3. κορυφή λόφου Βελατούρι/Velatouri hills
37.740971, 24.055472
5. αρχαία πόλη Θορικού/Thorikous archaeological site
37.739060, 24.051413
4. αρχαίο Θέατρο Θορικού και παρακείμενα πλυντήριο και στοά εξόρυξης/Ancient theater
37.737982, 24.053731
6. αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης/ "Temple of Demeter and Kore (Daughter)"
37.737433, 24.049325
publication: 24.04.2018