St Petersburg - Αγία Πετρούπολη
Αυτό είναι το πέμπτο και τελευταίο μέρος ενός κύκλου που περιλαμβάνει
το Volgograd (http://www.geotzan.com/#!volgograd-1981/cf2b)
τη Μόσχα (http://www.geotzan.com/#!moscow/c1w3)
το μετρό της Μόσχας (http://www.geotzan.com/#!moscow-metro--/c18tr)
και το Tsarskoye Selo (http://www.geotzan.com/#!tsarskoye-selo----pushkin/cavj)
Σ.Σ Leningradsky - Μόσχα (1844-1851) Το εισιτήριο - the ticket
Leningradsky railway station - Moscow
http://www.inyourpocket.com/Moscow/Leningradsky-Station_39969v
Στις 3 του Γενάρη λοιπόν του 2005, πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα από το Σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας (Leningradsky Station) ξεκινούσε η αμαξοστοιχία "Red Arrow" με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Το '81 που είχαμε επισκεφτεί πάλι τη δεύτερη μεγάλη πόλη, την πόλη της επανάστασης του ρωσικού βορά ήταν με αεροπλάνο και καλοκαίρι. Τώρα οι αλλαγές είναι πολλές. Άλλο όνομα, άλλη πολιτική κατάσταση μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και άλλο ταξιδιωτικό μέσο. Το εισιτήριο 1η θέση, περιελάμβανε δίκλινη κουκέτα. Χρόνος διαδρομής 8 ώρες. Πουθενά στάση, παρά μόνο στο τέρμα. Μοναδική εμπειρία το ταξίδι. Όπως μου είπε κάποτε ένας λάτρης του τρένου "με το αεροπλάνο μετακινήσε ενώ με το τρένο ταξιδεύεις". Πάρα πολύ σωστό. Η κουκέτα μας ήταν πολύ καλή, μόνο WC δεν είχε. Υπήρχαν δύο χώροι υγιεινής στις δύο άκριες του βαγονιού που εξυπηρετούσαν 8 δίκλινες κουκέτες. Εδώ να πω ότι αν ταξιδεύεις μόνος και επιλέξεις δίκλινη κουκέτα μπορεί να σου πέσει διαφορετικού φύλου συνταξιδιώτης - συνέβη σ΄ έναν από την παρέα μας και τον ρώτησα "πως πήγε η νύχτα;", "δηλαδή αν έγινε κάποια μανικοκόλληση", "Τίποτα" μου απάντησε, "ξεράθηκα στον ύπνο", "μπράβο μεγάλε, εγώ δε θ΄ έκλεινα μάτι" . Λοιπόν το τοπίο έξω ήταν λευκό σε άσπρο φόντο από το χιόνι, νύχτα, οπότε δεν μπορούσες να χαζέψεις τίποτα. "Δεν πάμε για προπόνηση κοιλιακών;" λέω. Είχαμε "δέσει" με την Βικτορία και τη Μάρθα και όλοι μαζί στρογγυλοκαθίσαμε στο restaurant του τρένου. Έξω -10C και μέσα παγωμένη μπύρα.
Η διαδρομή κράτησε 8ώρες και 5λεπτά. 23.55΄με 08.00'. Είχε και ένα λιτό πρωινό μέσα στο εισιτήριο.
Αποβιβαστήκαμε στο σταθμό Moskva, ναι οι σταθμοί έχουν τα ονόματα των προορισμών. Έξω πίσσα σκοτάδι, κρύο -12C και στο ξενοδοχείο θα πηγαίναμε μετά την πρωινή ξενάγηση. Ποιά ξενάγηση; Ένα γκρίζο πράγμα παντού. Πήγαμε σε μια καφετέρια να περάσει λίγο η ώρα, να βγει ο ηλιάτορας. Σιγά μη βγει. Βγάλαμε κάτι άθλιες φωτογραφίες που αν τις συγκρίνεις μ΄ αυτές του 1981 θα σου μοιάσουν αριστουργήματα οι παλιές. Θα μας συγχωρήσετε αυτήν μας την αδυναμία, αλλά περισσότερο φως είχαν οι κλειστοί χώροι παρά οι ανοιχτοί. Τέλος πάντων......."Ζητήσαμε βοήθεια και από το τοπικό site της πόλης".
Για την Αγία Πετρούπολη είμαι σίγουρος θα γνωρίζετε πολλά. Όμως το να την επισκέπτεσαι είναι κάτι ξεχωριστό. Μάλιστα για δεύτερη φορά. Θα έλεγα δε, ότι δεν φτάνουν οι δύο - τρείς μέρες που επιλέγουν τα group για παραμονή στην πόλη. Τι να κάνουμε όμως, μην είμαστε και αχάριστοι.
Σ.Σ Μόσχα - Αγία Πετρούπολη (1844-1851)
Moscow Railway Station at Ploshchad Vosstaniya
http://www.saint-petersburg.com/buildings/moscow-rail-station/
Λοιπόν τα ωραία αρχίζουν με τον Πετράν το Μεγάλο εκεί στα 1703. Είχε το όραμα, την εξουσία, το χρήμα και εκατοντάδες χιλιάδες δουλοπάροικους, για να οικοδομήσει μια πόλη πάνω σ΄ ένα βάλτο. Στο δέλτα του Νέβα. Μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Μόσχα, εδώ. "Στο παράθυρο προς την Ευρώπη" .
Παλάτια, θέατρα, πανεπιστήμια, αγάλματα, ναοί, βουλεβάρτα, κανάλια, τη λένε η Βενετία του Βορά, έχει πάνω από 300 γέφυρες. Πόλη μουσείο. Στα τέλη του 19ου αιώνα θεωρείται από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης. Εδώ ξεκίνησε και η επανάσταση των Μπολσεβίκων τον Οκτώβρη του 1917. Το όνομα το διατηρεί μέχρι το 1924 που πεθαίνει ο Λένιν και της δίνουν το όνομα του. Λένινγκραντ, έτσι τη γνωρίσαμε το 1981. Εδώ έγινε και η πολιορκία από τα ναζιστικά στρατεύματα από το Σεπτέμβρη του 1941 μέχρι τον Γενάρη του 1943. 900 μέρες κράτησε. Στάθηκε όρθια, δεν έπεσε σε κανέναν στα 300 χρόνια της ζωής της . Θα πούμε παρακάτω. Με δημοψήφισμα το 1991 αποκτά το αρχικό της όνομα. Πόλη του Αγίου Πέτρου.
Ο Νέβας, απέναντι τα χειμερινά ανάκτορα και το Ερμιτάζ
The Neva river - winter palace and Hermitage
Κατά τις 10 παρατήσαμε την καφετέρια και αποφασίσαμε να δούμε έστω και μέσα σ΄ αυτό το σκοτάδι κάποια μνημεία. Φτάσαμε στο πιο δημοφιλές σημείο της πόλης, την πλατεία του Χρηματιστήριου με τις δύο κολώνες με τα ακρόπρωρα. Ο Νέβας ακίνητος με κατακερματισμένο τον πάγο στην επιφάνεια του. Στην απέναντι όχθη ίσα που ξεχώριζαν τα χειμερινά ανάκτορα και το Ερμιτάζ, ούτε λόγος να διακρίνει κανείς το οχυρό του Αγίου Πέτρου και Παύλου. Ακόμα και η γέφυρα του Ανακτόρου που είναι σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που ήμασταν με το ζόρι διαγραφόταν. Tragic. Και να κάνει κι ένα σκατόκρυο........
Aerial view of Birzhevaya Ploshchad (Stock Exchange Square)
Πλατεία του χρηματιστήριου 1716 - 1720
Rostral Columns / Οι στύλοι με τα ακρόπρωρα των πλοίων
Κάποτε, σε αυτό το σημείο όπου ο ποταμός Νέβα χωρίζεται στα δύο - ο Bolshaya Neva και ο Malaya Neva, ήταν το κύριο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης. Κατά το σχεδιασμό της Birzhevaya Ploshchad το 1810 (είναι το σημείο με τις κολώνες) πάρθηκε η απόφαση για την εγκατάσταση δύο φάρων για να προσδιορίζουν τα δύο κανάλια. Ο αρχιτέκτονας Jean-Francois Thomas de Thomson, αποφάσισε να χτίσει σε ρωμαϊκό στιλ αυτές τις δύο κολώνες. Πάνω τους είναι ενσωματωμένες πλώρες πλοίων για να συμβολίζουν τις ναυτικές νίκες, γλυπτά με πλάσματα των ποταμών όπως οι Ναϊάδες και άγκυρες. Στη βάση της κατασκευής είναι τοποθετημένα τέσσερα αγάλματα που συμβολίζουν τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ρωσίας.
Ο Βόλγας και ο Δνείπερος στη βόρεια κολώνα και ο Νέβας με τον Βολκώφ στη νότια. Οι κολώνες - φάροι με ύψος 32m στην κορυφή τους έχουν μεταλλικές υποδοχές (κύπελλα) για την καύση λαδιού κάνναβης.
Με αυτόν τον τρόπο φώτιζαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μετά τοποθετήθηκαν ηλεκτρικοί λαμπτήρες αλλά καταργήθηκαν και αυτοί ως ασύμφοροι. Έτσι το 1957 συνδέθηκαν οι στύλοι με παροχή φυσικού αερίου και από τότε τις επετείους όπως την Πρωτοχρονιά και τη Μέρα της Νίκης οι φλόγες ανάβουν και οι πληροφορίες μας λένε ότι φτάνουν τα επτά μέτρα ύψος.
Η γέφυρα τoυ Ανάκτορου / Palace bridge photos 1981 - 2005
Γέφυρα του Ανάκτορου / Palace bridge
Η γέφυρα των ανακτόρων
23 Δεκεμβρίου του 1916, μήκος 260,1m και ύψος 27,8m
Αν και είναι ένα δημιούργημα του 20ου αιώνα , η γέφυρα των ανακτόρων θεωρείται αναμφισβήτητα ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Τη χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν μεταξύ της πλατείας του Παλατιού, του Χειμερινού Ανακτόρου, του Μουσείο Ερμιτάζ και τα πολυάριθμα ιστορικά αξιοθέατα στο νησί Vasilievsky Ostrov.
Παρά το μεγαλείο και την υπερβολή της γύρω αρχιτεκτονικής, η γέφυρα των ανακτόρων είναι μια σχετικά απλή κατασκευή, που αποτελείται από χυτοσίδηρο και στηρίζεται σε γρανιτένιες προβλήτες Το ύψος της γέφυρας είναι αυστηρά περιορισμένο, έτσι ώστε να μην εμποδίζει την προβολή των μνημείων γύρω. Το κεντρικό άνοιγμα της γέφυρας χωρίζεται σε δύο πτέρυγες, οι οποίες ανοίγουν σε γωνία άνω των 45 ° για να επιτρέπουν στα πλοία να περάσουν στον ποταμό Νέβα.
Η ιστορία της γέφυρας χρονολογείται από το 1901, όταν έγινε ένας διαγωνισμός για την κατασκευή της. Μέχρι τότε, αυτή η ζωτικής σημασίας σύνδεση μεταξύ των δύο από τα παλαιότερα τμήματα της πόλης γινόταν με πλοίο ή με μια πλωτή γέφυρα 50 μέτρων , μια κληρονομιά του Πέτρου του Μέγα.
Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την κριτική επιτροπή ώστε να επιλέξει το νικητή του διαγωνισμού. Επέλεξαν τον Andrey Pshensitsky, απόφοιτο του Ινστιτούτου Μηχανικής Επικοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης. Η κατασκευή άρχισε τελικά το 1912.
Η έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου. Το 1916 γίνεται προσβάσιμη αλλά με βασικές ελλείψεις στα περισσότερα από τα διακοσμητικά της στοιχεία . Το 1939, η γέφυρα ολοκληρώνεται , ωστόσο όμως έχει μετονομαστεί σε γέφυρα της Δημοκρατίας.
Το αρχικό όνομα (Γέφυρα των Ανακτόρων) επέστρεψε το 1944, και έκτοτε έχει αποκατασταθεί πλήρως αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη το 1997. Τη γέφυρα περνούν πάνω από 30.000 αυτοκίνητα την ημέρα .
http://www.saint-petersburg.com/bridges/unmissable-palace-bridge/
Να μην σας τα πολυλογώ μέχρι το βράδυ δε ξημέρωσε ποτέ. Γι΄ αυτό λέω να σας ξεναγήσω εκεί που πήγαμε το 1981. Ας πούμε στο καταδρομικό "AURORA", το κοιμητήριο Πισκαριόβ, το Σμόλνι και την πλατεία των Δεκεμβριστών με τον μπρούτζινο καβαλάρη. Μη σας κάνει εντύπωση. Κανένα από αυτά τα μνημεία δεν ήταν στο πρόγραμμα του 2005.
Το νεκροταφείο Πισκαριόβ
Piskariovskoye Memorial Cemetery
Το νεκροταφείο είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του μεγέθους της τραγωδίας που έζησε η πόλη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (900 ημέρες πολιορκίας του Λένινγκραντ). Για πάνω από 2,5 χρόνια οι Ναζί πολιορκούσαν το Λένινγκραντ, αποτρέποντας οποιαδήποτε μετακίνηση των ανθρώπων, των τροφίμων ή των εξοπλισμών. Παρά τη φρίκη που βίωσαν οι κάτοικοι της πόλης του Λένινγκραντ δεν παραδόθηκαν ποτέ. Οι κάτοικοι της Πετρούπολης αισθάνονται υπερήφανοι για το γεγονός ότι στα 300 χρόνια ζωής της αυτή η πόλη δεν κατακτήθηκε ποτέ από κανέναν.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη (κυρίως από το κρύο και την πείνα) κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Περίπου μισό εκατομμύριο από αυτούς, μεταξύ των οποίων 420.000 άμαχοι, είναι θαμμένοι στo νεκροταφείo σε 186 μαζικούς τάφους. Στο χώρο δεσπόζει το άγαλμα της μητέρας πατρίδας που παρουσιάζεται με μια γυναίκα να θρηνεί. Πολλές από τις οικογένειες της Αγίας Πετρούπολης έρχονται στο νεκροταφείο μία ή δύο φορές το χρόνο για να φέρουν λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στους υπερασπιστές της πόλης, ίσως στα μέλη της δικής τους οικογένειας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, που οι Ρώσοι αποκαλούν Blokada.
http://www.saint-petersburg.com/monuments/piskarevskoye-cemetery/
The Cruiser "Aurora"
Το καταδρομικό "Αυγή"
Το ιστορικό πλοίο Aurora έχει μετατραπεί σε μουσείο και είναι αγκυροβολημένο μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη "γέφυρα του Τρότσκι" . Ναυπηγήθηκε στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ 1897 και 1900, έλαβε ενεργό μέρος στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1904-1905 και συμμετείχε στη μάχη Tsushima, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του Ρωσικού στόλου του Ειρηνικού καταστράφηκε. Μετά τον πόλεμο, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κατά την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 έδωσε το σήμα (με πυροβολισμό από το πρωραίο πυροβόλο ) για την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων.
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και την 900 ημερών πολιορκία του Λένινγκραντ τα πυροβόλα του πλοίου αφαιρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή της άμυνας της πόλης. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1941 το πλοίο βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε στο λιμάνι.
Μετά τον πόλεμο, έγινε ανέλκυση και το πλοίο επισκευάστηκε προσεκτικά για να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο. Το '81 που το επισκεφτήκαμε διαπιστώσαμε ότι τα νιόπαντρα ζευγάρια πήγαιναν και άφηναν την ανθοδέσμη τους στο μνημείο.
http://www.saint-petersburg.com/virtual-tour/cruiser-aurora/
photos 1981 - από την επίσκεψη μας στο "AURORA" / visit "AURORA" at 1981
Το Σμόλνι και το άγαλμα του Λένιν /The Smolni and Lenin sculptor photo 1981
Σμόλνι - The Smolny
To Ινστιτούτο Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα γυναικών στη Ρωσία, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την εκπαίδευση των γυναικών στη χώρα. Ιδρύθηκε από τον Ιβάν Μπετσκόι, μετά το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε η Μεγάλη Αικατερίνη στις 5 Μαΐου (24 Απριλίου, σύμφωνα με Ιουλιανό ημερολόγιο) 1764
Στο Ινστιτούτο Σμόλνι γινόταν δεκτές κόρες κρατικών αξιωματούχων-συμβούλων και στρατιωτικών με βαθμό υψηλότερο του συνταγματάρχη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από κεφάλαια του Δημοσίου Ταμείου, ενώ με ετήσια δίδακτρα γίνονταν δεκτές και οι κόρες της τάξης των ευγενών. Εκεί τα κορίτσια προετοιμάζονταν για τη ζωή στη βασιλική αυλή και την υψηλή κοινωνία.
Στο πρόγραμμα σπουδών του Ινστιτούτου περιλαμβάνονταν κλασικά σχολικά μαθήματα: ρωσική γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία, καθώς και μουσική, χορός, ζωγραφική, γλυπτική, οικοσημολογία, εθιμοτυπία, μαθήματα οικοκυρικών, θρησκευτικών και άλλα
Ο Ιβάν Μπετσκόι ήταν αυτός που συνέταξε τον καταστατικό χάρτη του Ινστιτούτου, εισάγοντας τις παιδαγωγικές του απόψεις, επηρεασμένες από τον Διαφωτισμό της Δυτικής Ευρώπης. Τις απόψεις αυτές μοιράζονταν με την Αικατερίνη τη Μεγάλη.
Το 1859, όταν διορίστηκε επιθεωρητής του σχολείου ο σημαντικός παιδαγωγός Κονσταντίν Ντμίτριεβιτς Ουσίνσκι, προώθησε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των μαθητριών. Έκανε αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και το σημαντικότερο, θέσπισε τις διακοπές, καθώς η διαβίωσή τους μακριά από την οικογένεια είχε αρνητικές επιδράσεις στην μετέπειτα ζωή τους.
Κατά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, στο Σμόλνι έγινε η έδρα των Μπολσεβίκων.........
Πλατεία "Μόσχας" photo 1981
The Moscow square
Πλατεία "Δεκεμβριστών" και ο μπρούτζινος καβαλάρης
Decembrist's square and monument to Peter I (1782)
Νομίζω είναι καιρός να πάμε και στο ξενοδοχείο (http://www.parkinn.co.uk/). Όπως και στη Μόσχα έτσι και εδώ, λίγο πιο χαλαρά ίσως, κάτι μαντρόσκυλα σε ρωτούσαν πριν μπεις στον ανελκυστήρα που πας και τέτοια....Στο πληροφοριακό υλικό στη reception μαζί με χάρτες, φυλλάδια με τα μνημεία, σου έδιναν και ένα έντυπο με υπηρεσίες εντριβών και λοιπών χαλαρωτικών εφαρμογών. Το έντυπο το πήρα να σας το δείξω για να μην νομίζετε ότι σας λέω ψέματα......
Για το κλείσιμο της πρώτης μέρας (νύχτας δηλαδή) είχε παράσταση folk show σ΄ ένα από τα παλάτια αυτής της πόλης. Στο
"The Nikolaevsky Palace" (http://folkshow.ru/palace#.VssW0Ob76aY). Ένα υπέροχο κτίσμα του 19ου αιώνα στην Ul. Truda. Με 25€ το άτομο. Μας τρατάρανε καμπανίτη και χαβιαράκι στην υπέροχη σάλα της εισόδου.
Δεν κατάλαβα πως βρέθηκα στη σκηνή κάποια στιγμή και άρχισα να στροβιλίζομαι μαζί με τους χορευτές. Παραλίγο να τσακιστώ, αλλά με πρόλαβαν πριν κάνω το μοιραίο βολ πλανέ.Να χειροκροτήματα, να τα ypa (ουρά-στα ρώσικα είναι το ζήτω). Να δεις που θα με κρατήσουνε για μασκότ.
Στο τέλος της παράστασης όταν βγήκαμε έξω από το παλάτι, αντικρίσαμε ΤΟ χιόνι.......
Δεύτερη μέρα και το πρόγραμμα ξεκινά με το βαρύ πυροβολικό. Πλατεία των Ανακτόρων, στύλος του Αλέξανδρου και Ερμιτάζ.
The Alexander Column - Ο Στύλος του Αλέξανδρου
Από το δημιουργό του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ έχουμε και αυτήν την κατασκευή. Το μνημείο αφορά τη ρωσική στρατιωτική νίκη στον πόλεμο με την Γαλλία του Ναπολέοντα. Το μνημείο φέρει το όνομα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Α ', ο οποίος κυβέρνησε τη Ρωσία μεταξύ 1801 και 1825 (κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων). Ο Στύλος είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Ο Στύλος του Αλεξάνδρου (Aleksandrovskaya Column), στο κεντρικό σημείο της πλατείας των ανακτόρων σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Auguste de Montferrand και χτίστηκε μεταξύ 1830 και 1834. Το μνημείο έχει 155 πόδια και 8 ίντσες ύψος και ολοκληρώνεται με ένα άγαλμα ενός αγγέλου που κρατά ένα σταυρό (το πρόσωπο του αγγέλου λέγεται ότι έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρόσωπο του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Ι). Το σώμα του στύλου αποτελείται από ένα μονόλιθο από κόκκινο γρανίτη, με ύψος 83 πόδια και 6 ίντσες και περίπου 11 πόδια και 5 ίντσες διάμετρο. Είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα της μηχανικής ότι αυτός ο τεράστιος στύλος, που ζυγίζει περίπου 600 τόνους, ανεγέρθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες με τα μηχανήματα μηχανικής της εποχής εκείνης.
Το βάθρο του Στύλου του Αλεξάνδρου είναι διακοσμημένο με σύμβολα της στρατιωτικής δόξας.
bas relief on the pedestal of the Alexander column angel with a cross on the top of the Alexander column
http://www.saint-petersburg.com/virtual-tour/alexander-column/
Για το Ερμιτάζ τώρα τι να σας πω; Ίσως ότι είναι το σπουδαιότερο μουσείο στον κόσμο; Για τους θησαυρούς που διαθέτει στο εσωτερικό του; Για τις ορδές τουριστών και Ρώσων που υπομονετικά περιμένουν να το επισκεφτούν; Για τα αυγά Φαμπερζέ που τα πετύχαμε το 2005; Ίσως ότι εδώ έγινε η έφοδος των μπολσεβίκων το 1917. Ναι, εδώ έγινε και προστάτεψαν σαν τα μάτια τους όλα τα μνημεία και τους θησαυρούς που έπεσαν στα χέρια τους.
Θα διαβάσετε ότι έγιναν καταστροφές, λεηλασίες ακόμα και κλοπές των θησαυρών του μνημείου από τους μπολσεβίκους. Έχω την εντύπωση ότι πάντα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το 1981 που το επισκεφτήκαμε επί Σοβιετικής Ένωσης ήταν όπως και όλα τα μνημεία της Πετρούπολης πανέμορφο και φροντισμένο, όπως και το 2005. Εμείς ένα παλάτι στο Τατόι έχουμε και ρημάζει λεηλατημένο (όχι από μπολσεβίκους) και παραδομένο στο χρόνο και την αδιαφορία. Τέλος πάντων.
Έχει περίπου 3 εκατομμύρια εκθέματα. Το ωραίο εδώ είναι ότι η λέξη Hermitage προέρχεται από παραφθορά της ελληνικής λέξης ερημητήριο. Για σκέψου ερημητήριο ένα κτήριο με αυτό το μέγεθος...
Hermitage - Ερμιτάζ
The main staircase / Κεντρικό κλιμακοστάσιο
The throne room / Αίθουσα του θρόνου
Room with 20 columns / Η αίθουσα με τις 20 κολόνες Raphael's loggia / Η περίστυλος στοά του Raphael
The Pavilion Hall / Το περίπτερο "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 2006 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΗΣ
photos: http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/735282/o-fadastikos-kosmos-tou-peter-karl-faberze
Για τα αυγά Faberge, μην περιμένετε φωτογραφίες από το μουσείο. Δεν σε άφηναν καλά καλά να τα κοιτάξεις. Όχι φλας, αλλά ούτε και φωτογραφική μηχανή μπορούσες να σηκώσεις. Γενικά οι κανόνες ήταν πολύ αυστηροί με τη χρήση φλας. Για αυτό και κάποιες φωτό είναι "κουνιστές". Τα αυγά Faberge που εμείς το 2005 είχαμε δει στο Hermitaz δεν ανήκαν στην μόνιμη συλλογή του μουσείου αλλά προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή της οποίας ο κάτοχος τα είχε δανείσει για κάποιους μήνες στο μουσείο.
Λοιπόν πριν πάμε για μπύρες, θα δούμε δύο τρία κανάλια, το Ναυαρχείο και θα κρατήσουμε δυνάμεις για το βράδυ. Θα σας βγάλουμε για χορό.....
Το κανάλι του χειμώνα και η γέφυρα του Ερμιτάζ
Winter canal and Hermitage bridge
Eίναι ένα κανάλι που συνδέει τον Bolshaya Neva με τον Moika ποταμό στην περιοχή του Ερμιτάζ. Το κανάλι ανοίχτηκε το 1718-1719. Το μήκος του είναι μόλις 228 μέτρα, το οποίο είναι ένα από τα μικρότερα κανάλια της πόλης. Το πλάτος του είναι περίπου 20 μέτρα. Οι δύο πλευρές του είναι από γρανίτη που χτίστηκε το 1782-1784. Τα κιγκλιδώματα σχεδιάστηκαν από τον γλύπτη I.F.Dunker και προστέθηκαν την ίδια περίοδο. Η ειδική γραφικότητα στο κανάλι προστίθεται από την καμάρα που συνδέει το Ερμιτάζ και το Θέατρο Ερμιτάζ, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Yury Felten δίπλα στη γέφυρα. photo 1981
Kazansky Bridge
Στέκεται κάτω από την ανατολική κιονοστοιχία του καθεδρικού ναού του Καζάν. Πάνω από τη γέφυρα περνά η λεωφόρος Nevsky Prospekt και από κάτω το κανάλι Griboedov. Κατασκευάστηκε το 1765-1766 στη θέση μιας ξύλινης γέφυρας του 1716. Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι έχει μήκος μόλις 17,5 μέτρα, αλλά το πλάτος του είναι 95 μέτρα. Ίσως η φαρδύτερη γέφυρα της Αγίας Πετρούπολης. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των γεφυρών της Πετρούπολης, έχει για στηθαίο γρανίτη και όχι κάγκελα.
photo 1981
photo 1981
Italian Bridge
Η αρχική θέση αυτής της πεζογέφυρας ήταν πάνω στο κανάλι Griboedov στην κορυφή της οδού Italyanskaya Ulitsa, κατασκευής του 1896. Μετά από αρκετές δευτερεύουσες ανακατασκευές, η γέφυρα παίρνει τη σημερινή μορφή το 1955 για να μεταφέρει σωλήνες νερού, καθώς και τους πεζούς.
Πλούσια διακοσμημένη με βενετσιάνικα φανάρια και διακοσμητικά κάγκελα από χυτοσίδηρο, η γέφυρα είναι δημοφιλής και για τους πλανόδιους μουσικούς και ως ένα εξαιρετικό σημείο για φωτογράφιση του καθεδρικό ναού του Καζάν προς το νότο και του ναού του Σωτήρος στο αίμα προς τα βόρεια.
The Admiralty Building in St. Petersburg
Το Ναυαρχείο
Είναι ένα από τα παλαιότερο και πιο σημαντικά κτήρια της Αγίας Πετρούπολης, απέναντι από τα Χειμερινά Ανάκτορα και σε κομβικό σημείο. Εκεί συναντώνται τρεις από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης - Nevsky Prospekt, Gorokhovaya Ulitsa και Voznesenskiy Prospekt.
Αρχικά χτίστηκε το 1706 σε σχέδια του Μεγάλου Πέτρου. Ο χώρος επιλέχθηκε να είναι εντός της εμβέλειας των πυροβόλων του οχυρού Πέτρου και Παύλου , έτσι ώστε αν έπεφτε στα χέρια του εχθρού το κτήριο να μπορούσε να καταστραφεί .
Το 1719 είναι η χρονιά που το Ναυαρχείο έμελε να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Αγίας Πετρούπολης. Πήρε 17 χρόνια για να ολοκληρωθεί το 1823. Ήταν το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Adrian Zacharov, αντάξιο του υψηλού κλασσικού ύφους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Μας είχαν πει τότε (2005) ότι η καλύτερη μπυραρία της πόλης είναι στην οδό Kazanskaya 7. Η Tinkoff. Δεν δυσκολευτήκαμε να τη βρούμε. Στην είσοδο τα γνωστά με τις πύλες ανίχνευσης μετάλλων και τα μαντρόσκυλα σε μέγεθος τρίφυλλης ντουλάπας . Η παραγωγή της μπύρας γινόταν στον ίδιο χώρο. Κάτι σαν την kraft που είχαμε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από την παραγωγή στην κατανάλωση. Διαβάζω ότι δεν λειτουργεί σήμερα η Tinkoff . Το σχετικό link (https://www.tinkoff.ru) εμφανίζει μια τράπεζα. Την Tinkoff bank. Εμείς πάντως τότε περάσαμε πολύ ωραία. Είχε και φαγητό και πολύ ωραίες σερβιτόρες.......
Όπως σας είχαμε υποσχεθεί απόψε το βράδυ έχει χορό. Κλασικό μπαλέτο στην πόλη που σπούδασε ο Τσαϊκόφσκι, στην πόλη του θεάτρου Μαριίνσκι - Κίροφ (1860), στην πόλη που το 1895 παίχτηκε για πρώτη φορά "η Λίμνη των Κύκνων". Εμείς θα τη δούμε απόψε στον ίδιο χώρο με συντελεστές την πρίμα μπαλαρίνα Ulyana Lopatkina στο ρόλο της Οντέτ και τον Evgeny Ivanchenko στο ρόλο του πρίγκιπα Ζίγκφριντ.
222η σεζόν γράφει το πρόγραμμα και χρόνος παράστασης 3 ώρες και 15 λεπτά. Τα εισιτήρια τα βρήκαμε στη μαύρη αγορά με κόστος 115€ το ένα παρακαλώ. Ό,τι δίνεις παίρνεις όμως.
foto: http://www.saint-petersburg.com/buildings/mariinsky-theatre/
Το θέατρο Μαριίνσκι το 1860 παίρνει το όνομα του από την αυτοκράτειρα Μαρία Αλεξανδρόβνα σύζυγο του Αλέξανδρου του ΙΙ. Την 1η Δεκέμβρη 1934 δολοφονείται από αντικαθεστωτικό στο Σμόλνι ο Γραμματέας της Κομματκής οργάνωσης του ΚΚ Λένινγκραντ Κίροφ Σεργκέι Μιρόνοβιτς. Προς τιμήν του, δίνουν τ' όνομα του στο θέατρο. Από το 1992 ονομάζεται και πάλι Μαριίνσκι.
The stage of the Mariinsky Theatre with Aleksandr Golovin's luxury curtain of 1914
Κουρτίνα από το 1914
"партер" πλατεία παρακαλώ, το πληρώνεις αλλά το ευχαριστιέσαι.
foto: http://smolart.com/artist.php?lg=en&idd=80&it=ballet foto:http://www.uliana-lopatkina.com/main/
Η τρίτη μέρα είναι πολύ φορτωμένη. Θα δούμε το ναό του Αγίου Ισαάκ,
θα πάμε στο Tsarskoye Selo - τα έχουμε πει εδώ (http://www.geotzan.com/#!tsarskoye-selo----pushkin/cavj )
επιστρέφοντας θα ρίξουμε μια ματιά στο ναό του Σωτήρος στο Αίμα και στην Παναγία του Καζάν.
Μετά έχουμε προετοιμασία αναχώρησης.
Αγ. Ισαάκ
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ ήταν αρχικά η κεντρική εκκλησία της πόλης και η μεγαλύτερη σ΄ όλη τη Ρωσία. Χτίστηκε μεταξύ 1818 και 1858, από τον γάλλο αρχιτέκτονα Auguste Montferrand. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της ρωσικής αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Εκατόν ογδόντα χρόνια αργότερα, ο επιχρυσωμένος τρούλος του Αγίου Ισαάκ εξακολουθεί να δεσπόζει στον ορίζοντα της Αγίας Πετρούπολης. Αν και ο καθεδρικός ναός είναι σημαντικά μικρότερος από το πρόσφατα ξαναχτισμένο ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα, διαθέτει πολύ πιο εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους.
Οι προσόψεις του καθεδρικού ναού είναι διακοσμημένες με γλυπτά και στύλους από γρανίτη (από ενιαία κομμάτια κόκκινου γρανίτη), ενώ το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με απίστευτα λεπτομερείς ψηφιδωτές εικόνες, πίνακες και κολόνες από μαλαχίτη και λάπις λάζουλι. Ένα μεγάλο με έντονα χρώματα βιτρό της "Ανάστασης του Χριστού" δεσπόζει στο ιερό. Η εκκλησία, μπορεί να φιλοξενήσει 14.000 ανθρώπους. Έκλεισε στις αρχές του 1930 και επαναλειτούργησε ως μουσείο. Σήμερα, η εκκλησία προσφέρεται μόνο για σημαντικές εκκλησιαστικές περιπτώσεις. Στη διάρκεια του 2ου Π.Π. ο τρούλος της εκκλησίας βάφτηκε γκρι για να μην είναι στόχος για τα εχθρικά αεροπλάνα.
http://www.saint-petersburg.com/cathedrals/st-isaacs-cathedral/
Δεν γνώριζα ότι ο Αλεξάντερ Γιαροσλάβιτς "Νιέφσκι" ο διάσημος πρίγκιπας του Νόβγκοροντ είχε αγιοποιηθεί από την Ρώσικη εκκλησία το 1547. Όταν είδα την εικόνα του στο ναό του Αγίου Ισαάκ μου ήρθε στο μυαλό μου ο ήρωας της ταινίας του Αϊζενστάιν και νόμισα πραγματικά ότι είναι το ίδιο πρόσωπο. Λες και ο αγιογράφος έβλεπε τον Νικολάι Τσερκάσοφ όταν δημιούργησε την εικόνα του "Νιέφσκι".
Ο "Νιέφσκι" έμεινε στην ιστορία για την στρατιωτική του ευφυΐα στη νικηφόρα μάχη ενάντια στους Τεύτονες Ιππότες της Λιβονίας, τους Δανούς και Εσθονούς συμμάχους τους πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Πέιπους
Ο καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Καζάν κατασκευάστηκε μεταξύ 1801 και 1811 από τον αρχιτέκτονα Andrey Voronkov. Η κατασκευή του είναι εμπνευσμένη από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και είχε ως στόχο να ΄ναι η κύρια Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας. Μετά τον πόλεμο του 1812 (κατά τη διάρκεια του οποίου είχε ηττηθεί ο Ναπολέων) η εκκλησία έγινε ένα μνημείο για τη ρωσική νίκη. Ο περίφημος Ρώσος στρατάρχης Μιχαήλ Κουτούζοφ, ο οποίος κέρδισε αυτόν τον πόλεμο με τους Γάλλους το 1812, θάφτηκε στο εσωτερικό του ναού.
Ο Ναός της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού
Είναι γνωστός στην Πετρούπολη ως η Εκκλησία του Σωτήρος στο χυμένο αίμα - ή ακόμα και μόνο η Εκκλησία με το αίμα - καθώς σηματοδοτεί το σημείο όπου ο Αλέξανδρος ΙΙ τραυματίστηκε θανάσιμα σε μια απόπειρα δολοφονίας, την 1η Μαρτίου, 1881. Είναι σχεδιασμένη από τον Alfred Parland στο ύφος των Ρωσικών εκκλησιών του 16ου και του 17ου αιώνα . Ο ναός της Αναστάσεως παρέχει μια έντονη (μερικοί θα έλεγαν ενοχλητική) αντίθεση με τον περιβάλλοντα χώρο του μπαρόκ, της κλασικής και νεωτεριστικής αρχιτεκτονικής.
Ο Αλέξανδρος ΙΙ πέθανε από τα τραύματα του σε μια επίθεση από την οργάνωση "Λαϊκή Θέληση". Αμέσως, ο κληρονόμος του, Αλέξανδρος ΙΙΙ δήλωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει μια εκκλησία στην περιοχή στη μνήμη του πατέρα του.
Η τελική σύνθεση της εκκλησίας είναι εμπνευσμένη σε μεγάλο βαθμό από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα και τον καθεδρικό ναό Vladimir στο Κίεβο. Η κατασκευή άρχισε το 1883.
http://www.saint-petersburg.com/cathedrals/church-resurrection-jesus-christ/
(Наро́дная во́ля - Narodnaya Volya)
Η επαναστατική οργάνωση της "Λαϊκής Βούλησης - θέλησης" (Наро́дная во́ля - Narodnaya Volya) ιδρύθηκε το 1879. Στο πρόγραμμα της περιελάμβανε το αίτημα για σύγκληση συντακτικής συνέλευσης, καθολική ψήφο, μόνιμο σύστημα λαϊκής αντιπροσώπευσης , ελευθερία λόγου, συνείδησης, τύπου και συναθροίσεων.
photo 2005 6.1.2005 23.55' Σ.Σ. "Μόσχα" Πετρούπολη photo 2016
1. Stock Exchange Square/Πλατεία
χρηματιστήριου
2. Palace Bridge/Γέφυρα των Ανακτόρων
3.Aurora/Αβρόρα
7. Alexander column/O Στύλος του
Αλέξανδρου
8. Hermitage/Ερμιτάζ
9. Hermitaz Bridge/Η Γέφυρα τουΕρμιτάζ
10. Kazansky Bridge/Γέφυρα Καζάν
11. Italian Bridge/Η Ιταλική Γέφυρα
12. The Admiraly/Το Ναυαρχείο
13. The Mariinsky Theater/Το Θέατρο
Μαριίνσκι
14. St. Isaak/Άγιος Ισαάκ
4.Piskarevskoe memorial Cemetery/Νεκροτφείο
Piskarevskoe
5.Smolny
6.The Nikolaevsky Palace-folkshow/Παράσταση
φολκλόρ
15.Hotel "Pulkovskaya/Το ξενοδοχείο
16.Rαilway station/Σιδηροδρομικός Σταθμός
publication: 3.3.2016