top of page

                                             Νότια Εύβοια - South Evia

 

 

  Το "υποσχέθηκα στον Κώστα"........Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Να πω δηλαδή δύο λόγια για τον τόπο του. Την Εύβοια. Τη Νότιο Εύβοια. Ο Κώστας "έφυγε" από κοντά μας το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η αξιοπρέπεια, το ήθος, η σεμνότητα, το πείσμα της καταγωγής του, αλλά και τόσα άλλα έκαναν τον Κώστα  Μάζη ξεχωριστό άνθρωπο.....Τον "συνοδεύσαμε" στο Γιαννίτσι. Ορεινό χωριό με αγνάντι στο Αιγαίο. Έτσι λοιπόν Το Horizon-Levante  θα σας μιλήσει περισσότερο με εικόνες και λιγότερο με λόγια για τον τόπο του Κώστα.........

  Ίσως θα ΄ταν καλό να σταθούμε σε "περάσματα" που κρύβουν περισσότερη ομορφιά. Τα δρακόσπιτα ας πούμε, το ρέμα του Δημοσάρη,  την κορυφή της Όχης και της Δίρφυς, τα ελατοδάση στο Μαυροβούνι και τη Σέτα, το πλατανοδάσος στη Στενή, το Ρωμαϊκό νταμάρι πάνω από την Κάρυστο, τις βοτσαλιές στο Γιαννίτσι και στους  Καλιανούς, τα στέκια στον Κάραβο και την Αμάρυνθο.....

 Καλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι κι άλλα, αλλά ας μείνουμε σ΄ αυτά προς το παρόν...... Λοιπόν ας προσπεράσουμε τη Negreponte (Χαλκίδα) με κατεύθυνση τη Στενή.

    

1.jpg
2.jpg

   Το πλατανοδάσος μετά τη Στενή και ο δείκτης των μονοπατιών στο διάσελο

       The forest trees after Steni and the signal of paths in the saddle

3.jpg

                                           Ανεβαίνοντας τη Δίρφη - climbing the Dirfi mountain (11.2000)

5.jpg

                         Θέα από την κορφή Δέλφη (1743m) - view from summit Delfi (Dirfi mountain 1743m)

7.jpg
6.jpg

                                        Στα ορεινά περάσματα για τη Σέτα - The Seta village region

8.jpg

                             Στο Μαυροβούνι το καλοκαίρι - Mavrovouni mountain at summer (8.2015)

9.jpg
10.jpg
11.jpg

                                          ............και το χειμώνα - .........and winter (2.2013)

12.jpg
13.jpg

Αμάρυνθος / Amarinthos                                       Κάραβος Αλιβέρι, στο βάθος το εργοστάσιο της ΔΕΗ - Aliveri

14.jpg
17.2.jpg

Θέα από την Αττική / view from Attica                                  Αγιος Δημήτρης/ Agios Dimitris beach   photo:http://www.eviachamber.gr

                                                                      

15.jpg
16.jpg

 photo:http://comboride.blogspot.gr/2012/06/combo-trek-3006-01072012.html      Παραλία Καλιανοί / The Kaliani beach                                

18.jpg

                                       Στο φαράγγι του Δημοσάρη / The Dimosari gorge

19.jpg

photo:5.2001                                         Διαδρομή Όχη - Λενοσαίοι / path Ohi mountain - Lenosei village

20.2.jpg
23.jpg

photo:http://goevia.com/el/17-routes/158-the-demosaris-gorge-gr                                                                 photo:http://comboride.blogspot.gr/2012/06/combo- trek-3006-01072012.html

26.jpg
25.jpg

photo:5.2001                         Διαδρομή Όχη - Λενοσαίοι / path Ohi mountain - Lenosei village

27.jpg
24.jpg

photo:8.2007                 Διαδρομή Λενοσαίοι - εκβολές Δημοσάρη / path Lenosei - outfall Dimosari

29.jpg

                                   Στο Ρωμαϊκό νταμάρι - the Roman quarry

28.jpg

photo:7.2008                               Στο βάθος η Κάρυστος /  in the background Karystos

 

Κατά την αρχαιότητα, η νότια Καρυστία ήταν διάσημη για το μάρμαρο της. Τα αρχαία λατομεία της Όχης βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της, μεταξύ των χωριών Μεκουνίδα και Αετού. Ο Στράβων γράφει για τους περίφημους, «καρυστινούς κίονες» οι οποίοι ήταν μονόλιθοι. Ήταν τόσο εντατική η λατομική δραστηριότητα ώστε στο Μαρμάρι, τον κύριο κόμβο εξαγωγής καρυστινού μαρμάρου, υπήρχε ναός για τη λατρεία του Μαρμαρίνου Απόλλωνα. Η εντατική εξόρυξη του μαρμάρου πρέπει να έγινε κυρίως τη Ρωμαϊκή εποχή. Στην εποχή του Ιουλίου Καίσαρα (60-44 π.Χ.) και του Αυγούστου, το καρυστινό μάρμαρο ήταν περιζήτητο στη Ρώμη, κυρίως για την κατασκευή μονολιθικών κιόνων. Χρησιμοποιούνταν επίσης σε επενδύσεις τοίχων και δαπέδων. Ακόμα και σήμερα στο Μοναστηράκι της Αθήνας, μπορεί κανείς να θαυμάσει μονολιθικούς κίονες καρυστινού μαρμάρου στη βιβλιοθήκη του Αδριανού. Το αξιολογότερο μνημείο της αρχαίας λατομίας βρίσκεται στη θέση Κύλινδροι Μύλων. Εδώ διατηρούνται, στη θέση όπου λαξεύτηκαν από το μητρικό πέτρωμα, γιγάντιοι μονολιθικοί κίονες μήκους 12 μέτρων, οι κύλινδροι, όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι. Το πιο ενδιαφέρον από όλα, είναι η πιθανότητα σύνδεσης των αρχαίων λατομείων με τα δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Υπάρχει η θεωρία ότι τα δρακόσπιτα ήταν ναοί αφιερωμένοι στον προστάτη των λατόμων Ηρακλή, που θωρώντας τους από μακριά τους έδινε κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν το πολύμοχθο έργο τους. Ένας στρατιωτικός συναγερμός, ίσως η απειλή της πτώσης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τον 3ο αιώνα μ.Χ., είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση της ρωμαϊκής φρουράς και την παύση της λειτουργίας των λατομείων.

http://www.southevia.gr/115/160.html

 

30.jpg
31.jpg

                  Στα δρακόσπιτα της Όχης - the Ohi dragonhouses

36.jpg

photo:6.2008                                 Στη κορφή της Όχης / Ohi summit (1398m)

  Ευρύτερα γνωστά αρχαία μνημεία της Καρυστίας είναι τα Δρακόσπιτα. Αποτελούν μία ομάδα εικοσιτριών λίθινων μνημειακών κατασκευών, τετράγωνης ή κυρίως ορθογώνιας κάτοψης. Καλύτερα σωζόμενα είναι το Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους Όχη (διαστάσεις: 12,40 x 7,63 μ.) στα βόρεια της Καρύστου.

Κοινά χαρακτηριστικά των Δρακόσπιτων αποτελούν η απόκρημνη και εποπτική θέση, στην οποία έχουν κατασκευασθεί, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της μεγαλιθικής τοιχοποιίας και της εισόδου τους και κυρίως ο τρόπος στέγασης τους, κατά το εκφορικό σύστημα: μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση πλακών εξέχει λίγο περισσότερο από την αμέσως κατώτερη της, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μίας πυραμιδωτής στέγης. Οι τοίχοι των Δρακόσπιτων είναι κατασκευασμένοι κατά μεγάλο μέρος κατά το ψευδοϊσόδομο ορθογώνιο ή τραπεζιόσχημο σύστημα, αλλά σε άλλα έχει χρησιμοποιηθεί και αργολιθοδομή. Άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία που απαντώνται στα περισσότερα από αυτά τα κτίσματα είναι οι μονολιθικές παραστάδες της εισόδου και το μονολιθικό ανώφλι με τον κουφιστικό χώρο πάνω από αυτό, οι κόγχες και τα λίθινα ράφια που διασώζονται στο εσωτερικό ορισμένων ως προεξοχή ενός τοίχου. Τέλος, το Δρακόσπιτο της Όχης διασώζει ανοίγματα παραθύρων. Οι διαστάσεις των δρακόσπιτων κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μ.

Έχει διατυπωθεί πλήθος θεωριών για τη χρήση, το σκοπό, την κατασκευή και τη χρονολόγηση των Δρακόσπιτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ειδικά το Δρακόσπιτο της Όχης έχει θεωρηθεί αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δία και της Ήρας, φρυκτωρία, φυλάκιο, καταφύγιο λατόμων και κατοικία ρωμαϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος που φρουρούσε τα λατομεία και έχει χρονολογηθεί από τον 6ο έως τον 2ο - 1ο αιώνα π.Χ. Ακόμη, το Δρακόσπιτο της Όχης, όπως και το συγκρότημα Πάλλη - Λάκκα στα Στύρα έχουν θεωρηθεί αποθήκες και ιερά που κατασκευάστηκαν από Κάρες σκλάβους που εργάζονταν στα λατομεία του καρύστιου λίθου κατά την ύστερη ελληνιστική και πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο.
Κατά την ανασκαφή του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης, μεταξύ άλλων, βρέθηκε πλήθος μελαμβαφών μονωτών κυπέλλων, σε επίπεδο κάτω από το δάπεδο του κτηρίου. Τα κύπελλα εντοπίσθηκαν συσσωρευμένα και αναποδογυρισμένα. Ορισμένα ευρήματα από την ανασκαφή του Ν. Μουτσόπουλου στο χώρο του επιβλητικού Δρακόσπιτου της Όχης είναι αρχαϊκά, ενώ άλλα είναι ρωμαϊκά, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη διάρκεια χρήσης της θέσης αυτής.
Πλούσιο λαογραφικό στοιχείο για τα Δρακόσπιτα, αποθησαυρισμένο από το Ν. Πολίτη, αποτελούν οι τοπικοί θρύλοι για το Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Όχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή.

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=5521

35.jpg
34.jpg

                                 Το δρακόσπιτο στη κορφή της Όχης / the tragonhouse at the summit

33.jpg
32.jpg

                         Ο Προφήτης Ηλίας, λίγο πριν την κορφή / The Prophet Elijah just before the summit

37.jpg

         Ηλιοβασίλεμα πλάι στην Παρθενόπη (νησάκι ανάμεσα στα Στύρα και Αγία Μαρίνα)- sunset behind islet Parthenopi

Χρήσημα/info:   Καταφύγιο Όχης /Ohi refuge                              (38.051400, 24.467205)

                Φαράγγι Δημοσάρη / Dimosaris gorge / αρχή / start    (38.068141, 24.458073)

                                                                               τέλος / end    (38.141066, 24.480947)

                Ρωμαΐκό νταμάρι / Roman quarry                                  (38.036807, 24.445676)

                Καταφύγιο Δίρφυς / Dirfi refuge                                    (38.610177, 23.860487)

                Σέτα / Seta village                                                         (38.533988, 23.922141)

                Αμάρυνθος / Amarinthos                                               (38.391202, 23.880911)

                Κάραβος / Karavos                                                       (38.395853, 24.044281)

                Παραλία στο Γιαννίτσι / Gianitsi beach                         (38.157330, 24.397029)

                Παραλία Καλιανών / Kaliani beach                               (38.141066, 24.480947)

               

             

Δημοσίευση/publication:10.11.2015

bottom of page