top of page

Tι μας είπε ο κ. Πούτιν

για την αντιγραφή Γιώργος Τζανίνης.


photo: Γιώργος Τζανίνης μουσείο Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου 1981 Κίεβο

ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο κ. ΠΟΥΤΙΝ;

Η “Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννούν οι κότες.”

Του Δημήτρη Βασιλείου

 

Πριν μερικές μέρες, στις 09.02.2024, δημοσιοποιήθηκε η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρου Πούτιν στον αμερικανό δημοσιογράφο κ. Tucker Carlson. Είναι φυσικό το ενδιαφέρον για το τι έχει να πει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενός από τους βασικούς παράγοντες - “παίκτες” του παγκόσμιου γεωπολιτικού “παιγνιδιού”.

Είδαμε, μελετήσαμε θα έλεγα, το δημοσιοποιημένο βίντεο αυτής της συνέντευξης χωρίς ενδιάμεσους μεταφραστές και χωρίς τα, αμφιβόλων προθέσεων, δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο από αμφιβόλων δεσμεύσεων “τύπους”.  Υπάρχουν όμως, ευτυχώς, σοβαροί και αξιόπιστοι αναλυτές - δημοσιογράφοι, που σώζουν την τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Κατ’ αρχήν, δυο λόγια για την ίδια τη συνέντευξη, το “στήσιμό” και  την “διεκπεραίωσή” της. Για κάθε κανονικό θεατή - ακροατή της συνέντευξης είναι “ηλίου φαεινότερον”, ότι ο γνωστός, έμπειρος, δυναμικός κ.τ.λ. αμερικανός δημοσιογράφος κ. Tucker Carlson, λειτούργησε ως ένα ακριβό, ίσως και πανάκριβο, ντεκόρ για τον “συνεντευξιαζόμενο” - ομιλητή κ. Βλαδίμηρο Πούτιν και ως “αγωγός” πολυτελείας για την μεταφορά των απόψεων και προτάσεών του στην άλλη πλευρά. Δεν τηρήθηκαν καν, έστω και τυπικά, κάποια δημοσιογραφικά προσχήματα.

Μετά την παρακολούθηση - μελέτη της συνέντευξης Πούτιν, καταλήξαμε σε κάποια  βασικά συμπεράσματα, εκτιμήσεις  και προβλέψεις, τις οποίες και εκθέτουμε παρακάτω κωδικοποιημένα και εν συντομία.

Πρώτον.   Βασική, ουσιαστική επιδίωξη και στόχος της συγκεκριμένης συνέντευξης ήταν η έκθεση των απόψεων του κ. Πούτιν περί των εξελίξεων και προοπτικών στον σύγχρονο κόσμο και κυρίως η προβολή των προτάσεών του για την διερεύνηση και επίτευξη τρόπων και μορφών συνεργασίας μεταξύ των “μεγάλων” της παγκόσμιας σκακιέρας. Μιας συνεργασίας προς όφελος των συμφερόντων των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, που βρίσκονται σε έναν αδίσταχτο πόλεμο για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, για ένα νέο μοίρασμα των αγορών, των δικτύων και των σφαιρών επιρροής.

Ήταν τόσο εμφανής η εναγώνια προσπάθεια το σημερινού Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας  να “αποδείξει” ιστορικά την διάθεσή του για συνεργασία και συνεννόηση με την συλλογική Δύση, ώστε έφτασε στο σημείο να δώσει στον δημοσιογράφο αντίγραφα ιστορικών ντοκουμέντων!

Ένας εξίσου σημαντικός στόχος ήταν η διερεύνηση ενός “συναινετικού” πλαισίου επίλυσης του Ουκρανικού γόρδιου δεσμού, ενόψει της στροφής των Η.Π.Α. κυρίως στον πόλεμο της Παλαιστίνης και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μπορεί, βέβαια, να υπάρχει και κάποιο πιο “ευτελές” κίνητρο, σίγουρα όμως δευτερεύουσας - τριτεύουσας  σημασίας: τον Μάρτη θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία και τον Νοέμβρη στις Η.Π.Α.

Δεύτερον.      Στο πλαίσιο “απόδειξης” της διάθεσης για συνεργασία εκ μέρους της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν προέβη σε μια  συγκλονιστικά  εντυπωσιακή, όσο και εντυπωσιακά κυνική ομολογία. Είπε ο κ. Πούτιν ότι, το 1991 η Ρωσία οικειοθελώς συμφώνησε και πήρε την πρωτοβουλία για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης!!!  (Ο άνθρωπος ξέρει τι λέει! Τόσα χρόνια πρόεδρος και άλλα τόσα στην προηγούμενη δουλειά του!)

Περίμενε, είπε, η Ρωσία ότι, αυτή η κίνησή της θα εκληφθεί από τις Η.Π.Α. και την συλλογική Δύση  ως πρόταση συνεργασίας και ανέμενε να γίνει αποδεκτή στους κόλπους της “πολιτισμένης” Δύσης! Δεν υπήρξε ποτέ πρόσκληση από τη Δύση, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων “προσπαθειών” της Ρωσίας να βρει “διόδους συνεργασίας” με τις  Η.Π.Α. και τη Δύση συνολικά, όπως:

#  Την ερώτησή του στον Μπιλ Κλίντον, εάν θα δεχόταν το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ρωσίας σ’ αυτό και την αρνητική απάντηση του Κλίντον. Επεσήμανε εδώ ότι   ήταν ειλικρινής (ο Πούτιν) στην ερώτησή του!

#  Την πρότασή του προς τον Πρόεδρο Μπους (πατέρα) για συνεργασία επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων, τονίζοντας πως κάποιοι πρόεδροι (των Η.Π.Α.) συμφωνούσαν στην αρχή και μετά αρνιόνταν.

#  Τις προσπάθειες της Ρωσίας για διαμόρφωση σχέσεων, παρά τις παρεμβάσεις των αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Καυκάσου και άλλες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

#  Την διαβεβαίωση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα επεκταθεί ανατολικά, την οποία “αθέτησαν”.

Ο κ. Πούτιν αφού εξέφρασε  πολλές φορές την πικρία του για την “κοροϊδία” εκ μέρους των δυτικών συμμάχων, επέμεινε ότι η Ρωσία παραμένει έτοιμη  για διάλογο και συνεργασία, αλλά δεν βρίσκει συνομιλητές.

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε ένα εντυπωσιακό στοιχείο, σχετικά με τα περί συνεργασιών εν μέσω πολέμων. Το 2023 οι Η.Π.Α. αγόρασαν από την Ρωσία ουράνιο αξίας 1.2 δις δολαρίων. Σε σχέση με το 2022, οι  εισαγωγές ουρανίου  στις Η.Π.Α. απ’ τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 43%, έφτασαν τους 702 τόννους.

Θέλει λεφτά ο πόλεμος!!!

Τρίτον.      Η χαίνουσα αιματηρή “πληγή” της Ουκρανίας ήταν ένα απ’ τα κύρια θέματα της συνέντευξης, αν όχι το κυριότερο. Επ’ αυτού υπήρχαν εκτιμήσεις, μεταξύ αυτών και των New York Times, ότι η συνέντευξη “οργανώθηκε” για να εκθέσει ο κ. Πούτιν τις προτάσεις του για μια συμβιβαστική λύση και λήξη του πολέμου. Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη;

#  Με μια εκτεταμένη ιστορική αναδρομή ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στο ιστορικό διαμόρφωσης της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι τμήματα της σημερινής Δυτικής Ουκρανίας “μπαινόβγαιναν” στην, κατά ιστορικά διαστήματα, σύνθεση της χώρας.

#  Αναφέρθηκε, για πολλοστή φορά, στην “τεχνική” διαμόρφωση της Σοβιετικής Ουκρανίας με ευθύνη του Βλ. Λένιν και των μπολσεβίκων. Τόνισε δε ότι στην Σοβ. Ουκρανία συμπεριλήφθηκαν και εδαφικά τμήματα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. (Κρατήστε το αυτό.) Επίσης τόνισε ότι, το 1939, η Σοβ. Ένωση προσάρτησε τμήματα της Πολωνίας. (Κι αυτό κρατήστε το.)

#  Με πικρία αναφέρθηκε στην αθέτηση των συμφωνιών του Μινσκ εκ μέρους των εγγυητριών Γερμανίας και Γαλλίας, λέγοντας ότι τους κορόιδεψαν.

#  Επίσης, κατηγόρησε τη Δύση, με ονομαστική αναφορά στον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ότι υπονόμευσαν και ουσιαστικά ακύρωσαν την συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (2022) για τον τερματισμό του πολέμου, συμφωνία την οποία είχε προσυπογράψει η ουκρανική αντιπροσωπεία.

#  Παρά ταύτα, η Ρωσία παραμένει προσανατολισμένη στην συνεννόηση για την λήξη του πολέμου, ανέφερε ο Βλ. Πούτιν, πόσο μάλλον τώρα που Η.Π.Α. και η συλλογική Δύση αντιμετωπίζει, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δυσκολίες στον εξοπλισμό και την χρηματοδότηση του ουκρανικού στρατού. Συνεπώς, λέει ο κ. Πούτιν, αν σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις  και οι   εξοπλισμοί θα μπορέσουμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση και να τερματιστεί  ο πόλεμος.

#  Τόνισε δε, μεθ’ επιτάσεως που λένε, ότι η Ρωσία δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ηττηθεί στρατιωτικά, αλλά ούτε και να επιτεθεί σε κανέναν.

Τέταρτον.       Προς “τεκμηρίωση” της παραπάνω θέσης του περί οικονομικών προβλημάτων  των  Η.Π.Α. και της  συλλογικής Δύσης ο κ. Πούτιν επεσήμανε:

#  Την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου και ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αλλά και ως συναλλακτικού μέσου στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις πολλών χωρών.

#  Την ενίσχυση του ειδικού βάρους των διευρυμένων BRICS+.

#  Την οικονομική αποδυνάμωση της Ε.Ε. και μείωση του ειδικού της βάρους στην παγκόσμια οικονομία.

#  Την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας - Κίνας.

#  Την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας παρά τις κυρώσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν αποδίδουν και δεν “στραγγαλίζουν” την Ρωσία, όπως έλπιζαν οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους.

#  Συνεπώς, συμπεραίνει ο Πρόεδρος Πούτιν, πρέπει για το καλό όλων μας να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε. Περί αυτού πρέπει να “πεισθούν” οι παγκόσμιες ελίτ!

#  Και τέλος, είπε, ελπίζει ο επόμενος Πρόεδρος των  Η.Π.Α. να είναι “οπαδός” της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Πριν προχωρήσουμε σε συμπεράσματα και εκτιμήσεις, καλό θα ήταν, για διευκόλυνσή σας, να ανατρέξετε στο αρχείο Quests του atpreveza.gr να δείτε τα παρακάτω άρθρα μας:

#  Γράφαμε στο άρθρο μας της 23.06.2023 με τίτλο “Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμο” :

“... έως ότου επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις “σχέσεις” μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών στο νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, θα έχουμε στην “ημερήσια διάταξη” τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις και αιματοχυσίες.”

#  Στις 21.08.2023, στο άρθρο “Στου κέρδους την ποδιά σφάζονται παλληκάρια”, γράφαμε : “... προετοιμάζεται κάποια επώδυνη λύση του ουκρανικού κόμπου. Ο καθένας, βέβαια, αντιλαμβάνεται, ότι τέτοιου είδους και πολυπλοκότητας θέματα δεν επιλύονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη.

#  Στις 25.02.2022 (την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία), στο άρθρο “Ο υπαρκτός πόλεμος”, γράφαμε: Είναι πιθανή η «απαίτηση» δυτικών γειτόνων της Ουκρανίας για αυτονόμηση τμημάτων της χώρας, όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες ... με αποτέλεσμα τον περαιτέρω διαμελισμό της Ουκρανίας.”

Συμπεράσματα και εκτιμήσεις.

1. Πλησιάζει η ώρα επίλυσης του “Ουκρανικού ζητήματος” με πολύ πιθανό τον διαμελισμό της Ουκρανίας, με την Ρωσία να διατηρεί τις περιοχές, τις οποίες θα έχει καταλάβει μέχρι την στιγμή του συμβιβασμού, και την Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία να παίρνουν περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας. Οι απομένουσες 2 -3 περιοχές της σημερινής Κεντρικής Ουκρανίας θα αποτελέσουν τη Νέα Ουκρανία. Δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου τυχαία η αναφορά του κ. Πούτιν στα τμήματα των ανωτέρω χωρών που συμπεριέλαβε στην Ουκρανία η Σοβιετική Ένωση.

2. Οι “γέφυρες” τις οποίες “ρίχνει” ο Πούτιν προς τις Η.Π.Α. τώρα που η Ε.Ε. έχει “ξεδοντιαστεί” και αποδυναμωθεί οικονομικά, ελπίζοντας και σε έναν πιο συνεργάσιμο Πρόεδρο μετά τις αμερικάνικες εκλογές, επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας (στο άρθρο “Ο υπαρκτός πόλεμος”) περί μιας άτυπης και υπόγειας, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, συνεννόησης Η.Π.Α. - Ρωσίας για την κυριαρχία των “δικών τους” οικονομικών κολοσσών στην παγκόσμια αρένα.

3. Τα προβλήματα μεταξύ των BRICS+ το τελευταίο διάστημα, με τις διαφοροποιήσεις της Ινδίας, την νέα πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή και τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, “αφαίρεσαν” από τον λόγο του κ. Πούτιν τα περί νέου νομίσματος και τον ώθησαν στις αναφορές στις πολύ καλές και ενισχυόμενες σχέσεις με την Κίνα. ( Ίσως και ως φόβητρο έναντι των άλλων.)

4. Παρά τις πικρίες, που ανάφερε ο  κ. Πούτιν, από τις συνεχόμενες “κοροϊδίες” και αθετήσεις συμφωνιών εκ μέρους των Η.Π.Α. και της συλλογικής Δύσης, τις “έκανε γαργάρα”, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία προς όφελος και εξυπηρέτηση των παγκόσμιων ρωσικών οικονομικών κολοσσών στον πόλεμό τους στην παγκόσμια οικονομική αρένα, όπως δείχνει και η παραπάνω αναφορά μας στην πώληση ουρανίου στις αμερικανικές εταιρείες.

5. Πιθανώς να δούμε κάποια, έστω και δειλά, βήματα προς μια σχετική ισορροπία στις “σχέσεις” μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, το οποίο θα εξαφανίσει  το “πεδίο” πάνω στο οποίο χτίζουν τις οικονομικές τους αυτοκρατορίες μαζί και όλους εμάς, από την εκμετάλλευση των οποίων αυτοί πλουτίζουν.

Μέσα σ’ όλο  αυτό το πλαίσιο, κατά τη γνώμη μας, μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε και την περιβόητη συνέντευξη Πούτιν.


Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε στις 04. 02. 1958 στην Πρέβεζα όπου και μεγάλωσε. Από το 1970 μένει στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Οικονομία στη Σοβιετική Ένωση (1978-1984) και έχει διδακτορικό (Ph.D.) στα οικονομικά - παγκόσμια οικονομία (2010). Από το 1989 εργάζεται ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών του Ο.Α.Ε.Δ. - Δ.ΥΠ.Α

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
    bottom of page