Ρουμάνικες μονές / Romanian monasteries
Cetatuia - Moldovita - Sucevita - Voronet
Cetatuia
Μονή Cetatuia (Φρούριο)
Kαστρομονάστηρο του 17ου αιώνα (1672) Εορτάζεται των Αγίων Αποστόλων
Κόσμημα όπως και τα υπόλοιπα. Μια ανάσα από το Ιάσιο. Ήταν ο βιγλάτορας της περιοχής. Βλέπει από το λόφο τη κοιλάδα του ποταμού Νικολίνα. Ιδρυτής της μονής ήταν ο ηγεμόνας Gheorghe Duca (Γεώργιος Δούκας) και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα 1672.... Το μοναστήρι έπαιξε επίσης έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό ρόλο. Εδώ, το 1682, ιδρύθηκε ένα τυπογραφείο, όπου εκτυπώθηκαν ελληνικά βιβλία για την Ορθόδοξη Ανατολή, ενώ το τυπογραφείο ήταν τότε το μοναδικό στο είδος του. Η οργάνωση του τυπογραφείου, το πρώτο σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης με μια τέτοια αποστολή, ανατέθηκε σε Ρουμάνους μοναχούς που γνώριζαν την ελληνική γλώσσα. Γνωστοί Έλληνες μελετητές της εποχής ήταν ο Νικόλαος Κεραμέως, Ιερεμίας Κακαβέλας και ο Ιωάννης Κομνηνός.
Στα νότια του περιβόλου είναι τα κελάρια.......μιλάμε για βαρέλια σε μέγεθος δωματίου. Στους αμπελώνες θες GPS για να μη χαθείς. Το ίδιο και στην τραπεζαρία....Ο Γιώργης το έκανε για κατάλυμα, φρούριο και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Οπότε η όλη κατασκευή συνδυάζει χώρο λατρείας, διαμονής αλλά και οχύρωση.
Το καθολικό ανταποκρίνεται στο αρχιτεκτονικό στιλ της Μολδαβίας αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας συνδυασμός διάφορων αρχιτεκτονικών στοιχείων. Εδώ είναι ο τάφος του ιδρυτή της μονής και μελών της οικογένειας του. Η αγιογράφηση είναι σε διαφορετικές περιόδους. Η τελευταία ανάγεται στα 1827 με 1837 και οι επιγραφές είναι στα ελληνικά.
Το τραπέζι δεν μας το έκαναν δυστυχώς οπότε δεν μπορώ να σας πω τα περαιτέρω...
Οι φωτογραφίες με το λογότυπο doxologia είναι από το site της μονής.
Moldovita
Μονή Moldovita (Μολδαβίας) καστρομονάστηρο.
Τα στοιχεία που έχουμε μας λένε ότι το μνημείο ξεκινά την ύπαρξη του περίπου την περίοδο του Βοεβόδα Musantini και είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Κατά την περίοδο της βασιλείας του Αλέξανδρου του Καλού 1402-1410, κτίζεται η πρώτη εκκλησία και οι υπόλοιπες κατασκευές. Η μονή απολαμβάνει τα προνόμια του Στέφανου του Μέγα στη περίοδο 1457-1504. Λοιπόν έχουμε, μερικές λίμνες, βοσκοτόπια, εμπορικές δραστηριότητες, έντεκα χωριά και κατατάσσεται στα πλουσιότερα μοναστήρια της Μολδαβίας...
Στα τέλη του 14ουαιώνα καταρρέει εξ αιτίας κατολισθήσεων και στα 1532 ο Petrou Rares νόθος γιός του Στέφανου του Μεγάλου χτίζει τη νέα εκκλησία που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έχουμε οχυρώσεις και πύργους άμυνας για προστασία από τις επιθέσεις των Οθωμανών.
Τα πολυτιμότερα χειρόγραφα της μονής χρονολογούνται από το 15ο αιώνα και η πολιτιστική δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι τον 18ο αιώνα. Το 1785 το μοναστήρι καταργήθηκε. Μέχρι το 1932-1934, όταν επανέλαβε τη δραστηριότητά του ως μοναστήρι, υπέστη πολλές ζημιές. Κατά τη διάρκεια του 1954-1960 η Μολδαβίτα αποκαταστάθηκε και ανανεώθηκε (περίοδος του Λάκη παρακαλώ) - η οροφή ξαναχτίστηκε εντελώς , οι βάσεις του πύργου καθαρίστηκαν για να επισημάνουν την επιβλητική σιλουέτα του, τα θεμέλια και οι τοίχοι ενισχύθηκαν, οι πύργοι και τα κελιά ξαναχτίστηκαν.
Στα 1968 τυπώνεται γραμματόσημο με την εικόνα του μνημείου.
Στην εξωτερική αγιογράφηση θα παρατηρήσετε την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, από τους Πέρσες στα 626 μ.Χ.
Οι αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου κυριαρχούν.
Sucevita
Μονή Sucevita καστρομονάστηρο.
Είναι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της χώρας, που χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα. Ξεκινώντας από την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, που μοιάζει περισσότερο με οχυρωμένο φρούριο, η αυλή που περιλαμβάνει την εκκλησία στο κέντρο, το μοναστήρι που εμφανίζεται ως πυρήνας της ορθόδοξης πίστης, ο οποίος διατηρεί ακόμα τη γοητεία και την αρχαία μοναστική ατμόσφαιρα.
Στον οχυρωμένο περίβολο βρίσκονται τα βασιλικά σπίτια και κελιά, αλλά και ένα μουσείο που διατηρεί αυθεντικές αξίες της θρησκευτικής τέχνης του XV - XVI αιώνα
Όλο το συγκρότημα που αντιπροσωπεύεται από το μοναστήρι εντυπωσιάζει με τον αρμονικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής (θρησκευτικών, αμυντικών και αστικών), ζωγραφικής, γλυπτικής (πέτρα και ξύλο) και παραδείγματα θρησκευτικής διακοσμητικής τέχνης. Έτσι, το μοναστήρι αποδεικνύει τη συνέχεια της τοπικής παράδοσης του 15ου και 16ου αιώνα.
Η μοναδικότητα του μνημείου δίνεται επίσης από τις εξωτερικές τοιχογραφίες οι οποίες αντέχουν για σχεδόν τέσσερις αιώνες.
Η αρχιτεκτονική του ναού περιέχει τόσο βυζαντινά και γοτθικά στοιχεία όσο και στοιχεία που χαρακτηρίζουν και άλλες τοιχογραφημένες εκκλησίες της βόρειας Μολδαβίας . Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι καλύπτονται από τοιχογραφίες , οι οποίες είναι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και απεικονίζουν βιβλικά επεισόδια από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη . Τα έργα χρονολογούνται περίπου από το 1601 , γεγονός που καθιστά τη Suceviţa ένα από τα τελευταία μοναστήρια που είναι διακοσμημένα με το διάσημο Μολδαβικό στυλ εξωτερικής ζωγραφικής .
Η εικονογραφία επαναλαμβάνει κατ 'ουσίαν καθιερωμένα μοντέλα . Εδώ , όμως , ο επισκέπτης που εισέρχεται από την οχυρωμένη πύλη έρχεται αντιμέτωπος με μια ασυνήθιστη και εκπληκτική απεικόνιση της Κλίμακος προς τον Παράδεισο στο βόρειο εξωτερικό τοίχο του ναού . Φτερωτοί άγγελοι σε σειρές παρακολουθούν επάνω σε κεκλιμένη σκάλα στραμμένη προς τον ουρανό . Οι αμαρτωλοί πέφτουν μέσα από τις βαθμίδες και οδηγούνται στο χάος της κόλασης .
Το 2010 , το μοναστήρι έχει εγγραφεί από την UNESCO στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Voronet
Μονή Voronet καστρομονάστηρο
Είναι ένα μεσαιωνικό μοναστήρι στο ρουμανικό χωριό Voroneţ. Είναι ένα από τα πιο διάσημα ζωγραφισμένα μοναστήρια στη περιοχή της Suceava . Το μοναστήρι κτίστηκε από τον Στέφανο τον Μέγα για να τιμήσουν τη νίκη στη μάχη του Βασλούι τo 1474 ενάντια στους Οθωμανούς. Θα την ακούσετε και ως "Καπέλα Σιξτίνα της Ανατολής". Οι τοιχογραφίες στη μονή Voroneţ διαθέτουν μια έντονη απόχρωση του μπλε γνωστή στη Ρουμανία ως το μπλε του Voronet..
Η μονή Voroneţ ήταν γνωστή για το σχολή της καλλιγραφίας , όπου ιερείς και μοναχοί έμαθαν να διαβάζουν, να γράφουν και να μεταφράζουν θρησκευτικά κείμενα. .
Το μοναστήρι ερημώθηκε λίγο μετά το 1775.. Η μοναστική κοινότητα επέστρεψε στη μονή το 1991 .
Το καθολικό του Αγίου Γεωργίου είναι ίσως η πιο διάσημη εκκλησία στη Ρουμανία . Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις εξωτερικές τοιχογραφίες τα φωτεινά και έντονα χρώματα , από τον περίφημο αζουρίτη (ορυκτό του χαλκού)
Η εκκλησία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Αζουρίτης/ 2CuCO3
Irina Pântescu 2011
"Για να αγαπήσετε το Voroneţ, πρέπει πρώτα απ 'όλα να είστε λάτρεις της ομορφιάς. Το να αγαπάς την εξωτερική ομορφιά σημαίνει ότι έχεις εσωτερική ομορφιά γιατί δεν μπορείς να αγαπάς αυτό που δεν έχεις μέσα σου.
Για να μάθετε την υλική ομορφιά του Voroneţ, πρέπει να έχετε πνευματική ομορφιά. Ας ξεκινήσουμε με αυτήν την πνευματική ανάγκη να κατανοήσουμε την πνευματικότητα της εσωτερικής ζωής.
Για να καταλάβετε αυτό το μέρος, πρέπει να μεταφέρετε τον εαυτό σας στον περασμένο αιώνα, στη ζωή και τη σύλληψη των ανθρώπων εκείνης της εποχής, για να τους καταλάβετε, γιατί με αυτόν τον τρόπο υφαίνεται μια διαρκής σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Και έτσι θα είστε αυτός που θα γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. "
Irina Pântescu 2019
pulication:26.04.2021