Ένας μικρός παράδεισος ανάμεσα στο Αγριλίκι, τη Σκάρπα και το Διονυσοβούνι, στην Αττική. Έχει νερό όλο το χρόνο. Ακόμα και το κατακαλόκαιρο! Από Πεντέλη, Άγιο Πέτρο είναι περίπου τριάντα χιλιόμετρα και από Μαραθώνος , Νέα Μάκρη κοντά στα σαράντα χιλιόμετρα η αφετηρία σας για το περπάτημα (σημείο 1). Έχει κι άλλη προσέγγιση από Σταμάτα και Ραπεντώσα . Ο χωματόδρομος φτάνει σχεδόν δίπλα στον καταρράκτη. Περπάτημα μερικών λεπτών...Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που τα σκουπίδια έχουν τη τιμητική τους. Τα Σαββατοκύριακα "λαϊκό προσκύνημα". Τέλος πάντων.
Στη διασταύρωση της Διονύσου προς το αμαξοστάσιο του Δήμου Μαραθώνα (38.090825, 23.940347) θα κάνετε είτε δεξιά (προερχόμενοι από Νέα Μάκρη), είτε αριστερά (προερχόμενοι από Άγιο Πέτρο). Στο σημείο 1 του χάρτη που επισυνάπτω στο οδοιπορικό , θα αφήσετε το όχημά σας και θα περάσετε αριστερά, απέναντι το Ρέμα Ντάρδιζας από όπου ξεκινά χωματόδρομος. θα τον ακολουθήσετε και σύντομα θα φτάσετε στο Ρέμα Βαθειά Χούνη. Συνεχίζοντας θα αντικρίσετε δεξιά σας το φράγμα της Ραπεντώσας.
Ρέμα "Βαθειά Χούνη" - Stream "Vathia Chouni"
Φράγμα Ραπεντώσας - Rapentosa dam
" Το φράγμα, κατασκευάστηκε το 2004 από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ανακόψει την πορεία των τρεχούμενων νερών των τριών ρεμάτων της περιοχής (ρέμα Ραπεντώσα, ρέμα Βαθιά Χούνη και ρέμα Βάγια Νταρδίζα), κυρίως τους χειμερινούς μήνες με τις έντονες βροχοπτώσεις. Πριν την κατασκευή του, το ρέμα συνέχιζε την κατάβαση του μέχρι το Μαραθώνα διασχίζοντας αγροτικές εκτάσεις και κατέληγε στη θάλασσα. Το μήκος του φτάνει στα 145 μέτρα και το ύψος του ανέρχεται στα 39 μέτρα, ενώ με την κατασκευή του δημιουργήθηκε μια λίμνη 1.265.000 κυβικών μέτρων νερού που τον χειμώνα με τις πολλές βροχοπτώσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακή.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/travel/katarraktis-fragma-rapentosas-mystika-tis-attikis">Καταρράκτης και φράγμα Ραπεντώσας, δύο καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής - iefimerida.gr"
Στο σημείο 2 του χάρτη θα πάρετε τη δεξιά κατεύθυνση του χωματόδρομου και όταν φτάσετε στο ρέμα της Ραπεντώσας, σημείο 3, θα αφήσετε το χωματόδρομο και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι στα αριστερά σας. Είναι ευδιάκριτο, πάει παράλληλα με το ρέμα (δεξιά σας) και είναι πνιγμένο στη βλάστηση. Ειδικά την Άνοιξη! Στο τέλος του μονοπατιού σας περιμένει ο καταρράκτης. Το σημείο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να σταθεί και να απολαύσει τα " δώρα της φύσης". Η διαδρομή πεζή από το σημείο 1 μέχρι τον καταρράκτη είναι σκάρτα μία ώρα, χωρίς δυσκολίες προσανατολισμού, υψομετρικών διαφορών και κατάσταση εδάφους. Η απόσταση λίγο περισσότερο από τρία χιλιόμετρα.
Συντεταγμένες / coordinates :
Δημοσίευση / Publication ; 11.01.2023