Φάρος Ψαρομύτα
Psaromita Lighthouse
Ο Κορινθιακός – Πατραϊκός κόλπος αγκαλιάζει έξι τον αριθμό φαρικά κτίσματα σύμφωνα με την επίσημη καταχώρηση της Διοίκησης Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Θα έχετε καταλάβει ότι, το Horizon Levante έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο να επισκέπτεται αυτές τις υπέροχες από ιστορική, αρχιτεκτονική αλλά και λόγω της θέσης τους κατασκευές ανά την Ελλάδα.
Στα αφιερώματα μέσα στις σελίδες του site είναι καταγεγραμμένοι 17 φάροι
( https://www.geotzan.com/17-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%B9-lighthouses) και μερικοί ακόμα που εμπεριέχονται σε θεματικά αφιερώματα όπως π.χ. ο φάρος στο κάστρο του Αντίρριου,
( https://www.geotzan.com/%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%81%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85) και ο φάρος του Κάβο Μαλέα (https://www.geotzan.com/capemaleas).
Τώρα λοιπόν, με αφορμή την επίσκεψη στο Γαλαξίδι, εδώ “δίπλα” στα 30Km δυτικά της ναυτοπολιτείας, βρίσκετε ο φάρος Ψαρομύτα. Είναι ο τρίτος φάρος στο Κορινθιακό – Πατραϊκό που θα επισκεφτώ μετά από το φάρο του Αντίρριου και το φάρο Μελαγκάβι. Άλλοι δύο είναι πάνω σε νησίδες απέναντι από το Μεσολόγγι, που στάθηκε αδύνατο να βρεθώ εκεί. Θέλει περαματάρη και οι Μεσολογγίτες δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να μου κάνουν το χατίρι. Ο δε έκτος είναι στο Κάβο Δρέπανο, πριν τη Πάτρα που θα πρέπει να περιμένει ακόμα για το φακό του Horizon!
Αντικρίζοντας τη πινακίδα στα δεξιά σας “Προς Φάρο Ψαρομύτας” ερχόμενοι από το Γαλαξίδι στο σημείο 1 του επισυναπτόμενου χάρτη, κάνετε αριστερά σ΄ έναν καλοπατημένο χωματόδρομο μέχρι το σημείο 2, μετά ο δρόμος χαλάει μέχρι το σημείο 3 και το κοπάνημα “ανεβαίνει πίστα” από εκεί μέχρι το σημείο 4, που βρίσκετε ο φάρος. Σύνολο 2km από την άσφαλτο.
Η θέα είναι μαγευτική! Στα πόδια σας το γαλάζιο της θάλασσας και απέναντι το ορεινό ανάγλυφο της βόρειας Πελοποννήσου. Το κτίσμα ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, πέτρινο, δωρικό, με τον εννεάμετρο πύργο και την κατοικία των φαροφυλάκων που τον περιβάλει. Δυτικότερα, σε μικρή απόσταση, υπάρχουν βοηθητικοί χώροι με αποθήκη, ξυλόφουρνο και τουαλέτα. Διαβάζω ότι ο πύργος έχει διάμετρο 3m και το πάχος της τοιχοποιίας του είναι στο 1m. To εστιακό ύψος είναι στα 65m από την επιφάνεια της θάλασσας, η δε φωτοβολία του την περίοδο της κατασκευής του (1894) έφτανε τα 12nm. Στη διάρκεια του Β’ Π.Π. παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945. Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα συστήματα πετρελαίου και ο φάρος έγινε ηλεκτροδοτούμενος, με ακτινοβολία στα 21nm, με δύο λευκές λάμψεις ανά 15΄. Και κάτι ακόμα, ίσως το σημαντικότερο στις μέρες μας, με το ΦΕΚ 984/Β/9-8-2000 το κτήριο του φάρου χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Σας επισυνάπτω εκτός από τις φωτογραφίες του γράφοντα και ένα σκίτσο από το βιβλίο “ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ” του Γήση Παπαγεωργίου. Το βιβλίο το έψαχνα πάνω από δέκα χρόνια. Είναι έκδοση του 1996. Ένα πραγματικό έργο τέχνης. Μου το έκανε δώρο η φίλη μου η Μαρία πριν μερικούς μήνες.To ανακάλυψε στο metabook.gr.
Δημοσίευση / publication: 23.04.2024