top of page

                                         PREVEZA - ΠΡΕΒΕΖΑ

                                                  1.2013

 

  Θα σας φανεί παράξενο ίσως αλλά ο Καρυωτάκης είναι ιδιαίτερα αγαπητός σ΄ αυτόν τον τόπο. Όταν ρωτάς  τους κατοίκους της πόλης, σου απαντούν ότι  "έκανε γνωστή την Πρέβεζα".  Τώρα γιατί άντεξε μόνο 32 μέρες παραμονής ο ποιητής  και μετά είπε "άντε γεια" (21.7.1928),  δύσκολο να το εξηγήσεις.  Εξάλλου δεν είμαστε εδώ γι΄ αυτόν και μόνο το λόγο.  Η ιστορία της πόλης είναι πλούσια (Prevez στα Αλβανικά είναι το πέρασμα) και αν εντάξεις στις αναζητήσεις σου και τα πέριξ τότε θα διαπιστώσεις ότι ο πήχης ανεβαίνει ψηλά.  Οι υδροβιότοποι, οι λιμνοθάλασσες και οι  λασπότοποι πλάι στο Λούρο σου προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις αρκεί να είσαι προσεκτικός για να μη βρεθείς παρέα με τα χέλια περιμένοντας κάποιον  να σε ξεκολλήσει. Εδώ δίπλα είναι και η Νικόπολη και άντε λίγο παραπέρα ο Ζάλογγος με την αρχαία πόλη της Κασσιώπης.

_DSC3700.JPG

                                                            Το λιμάνι - Port

  Κάπου διαβάσαμε ότι το βράδυ η πόλη μπορεί και κρύβει τα κουσούρια της. Ναι έτσι είναι.  Πως αλλιώς  όμως θα μπορούσε να ήταν; Το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης αυτής της χώρας είναι η αντιπαροχή. Γιατί να τη γλυτώσει η Πρέβεζα;  Ευτυχώς έχουν μείνει κάτι λίγα παραδοσιακά σπίτια  στην παλιά πόλη και σώζεται (;) η παρτίδα. Είναι και η πεζοδρόμηση της ''Εθνικής Αντιστάσεως'' που παρέα με τα καμώματα της νύχτας  σε φέρνουν στα ίσα για να αντέξεις τα υπόλοιπα. Τέλος πάντων.

_DSC3576.JPG
_DSC3573.JPG

                                       Οδός Εθνικής Αντιστάσεως - Ethinikis Antistaseos str

_DSC3575.JPG
_DSC3574.JPG

                                             H δημοτική βιβλιοθήκη - the municipal library

_DSC3603.JPG
_DSC3601.jpg

Το σπίτι που έζησε ο ζωγράφος  Γιάννης Μόραλης (1922-1927)               Λαογραφικό μουσείο - Folklore museum
Τhe house where the artist  Yiannis Moralis lived (1922-1927)

_DSC3602.JPG

                Οδός Κομμένου - Comenou str

_DSC3581_zps661fac13.jpg
_DSC3581.JPG

ΠΑΥΛΟΣ  Α!

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΝΕΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝΔΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΝ

ΣΤΕΓΗΝ

20-2-57

PAUL Α!
KING OF THE GREEKS
The building was dedicated for Scouts
20-2-57

  Τα ραντεβού στα στενά της παλιάς πόλης είναι γεμάτα εκπλήξεις. Ο Άγιος Χαράλαμπος με τον Άγιο Αθανάσιο είναι κάτι μοναδικό.  Η επιρροή των Λεβαντίνων σου κλείνει το μάτι.  Τώρα πίνακες είναι  ή  αγιογράφηση ;  Στο ξύλινο ταβάνι του Αθανάσιου "χάνεσαι" . Άσε  τα  κιονόκρανα με τις ακάνθους  και τους έλικες.  Αρμονία της Ιωνίας με την Κόρινθο.   Η Αγία τράπεζα έργο τέχνης και ο άμβωνας γαντζωμένος πάνω σε κυλινδρικό μονόλιθο παρμένο από τη Νικόπολη. Το ηλιακό ρολόι στο κωδωνοστάσιο του Άγιου Χαράλαμπου πανέμορφο. Άμα πετύχετε και τον Μπάμπη Βασιλλά να σας "τα πει" έχετε κάνει δέκα ρούμπους.  Για πάμε όμως παρακάτω.  Το σπίτι του Μόραλη, του Καρυωτάκη, η δημοτική βιβλιοθήκη, το Σαιτάν Παζάρ, η ματιά  του Δυσσέα Ανδρούτσου, των Μποτσαρέων και  η προκυμαία. Τι ωραία λέξη. Προκυμαία. Να την περπατήσετε την  ώρα που χάνεται ο ηλιάτορας. Μες τα μαβιά και τα πορτοκαλιά του δειλινού. Να αράξετε στις μπίντες  και τα παγκάκια για ένα τσιγάρο.  Να πάρετε μαζί σας τον ήχο από τη μελαγχολία της σιωπής. Την ώρα που θολώνουν τα νερά. Και μετά;  Έτσι όπως τα έκανα άντε να βγάλεις άκρη. Εντάξει μην το κάνουμε θέμα τώρα. Λοιπόν στον "Αμβρόσιο" πετάλι (κεφαλόπουλο σκισμένο στη μέση και στα κάρβουνα) με άγρια χόρτα και σουπιά. Εκεί συχνάζει και ο Τάσος. Το καλύτερο αγκίστρι της Πρέβεζας. Να σας πει για τα πάθια και τους καημούς των νερών . Καλή του ώρα.  Έχει πολλά στέκια η πόλη. Μας άρεσε η "Τρελή Γαρίδα" και το τσιπουράδικο ''Άνω Βλάντο" μες σε "καπνούς και σε βρισιές" και φαρδιά πλατιά το "απαγορεύεται το κάπνισμα".  Αν σας πέσει και καμιά κιθάρα στα χέρια, μετρήστε πρώτα τις χορδές να είναι έξι. Μετά θα σας πάρει και θα σας σηκώσει το πνεύμα του τσίπουρου. Προσέξτε που θα σας αφήσει μόνο. Έχει και πολλή υγρασία ο τόπος και μπορεί να κρυώσετε.

_DSC3553.JPG
_DSC3554.JPG

                                        Άγιος Χαράλαμπος (1857) - St. Haralabos (1857)

_DSC3570.JPG
_DSC3561.JPG
_DSC3558.JPG
_DSC3566.JPG

                                    Εικοναστάσι και η Αγία τράπεζα - Iconostasis and altar

_DSC3567.JPG

                                          Η σφαγή των νηπίων - Massacre of the Innocents

_DSC3555.JPG
_DSC3564.JPG
_DSC3556.JPG

                                           Άγιος Χαράλαμπος - St. Haralabos (1857)

_DSC3600.jpg
_DSC3593.jpg

                                      Άγιος Αθανάσιος - St. Athanasios (1870)

_DSC3599.jpg
_DSC3592.jpg
_DSC3645.JPG
_DSC3646.JPG

                                     Λοιπόν εδώ έχουμε Μποτσαρέους από το 1735 μέχρι το 1892.

                                    Το 1932 το οίκημα κατεδαφίζεται και κατασκευάζεται Συναγωγή.

                              Το 1962 κατεδαφίζεται η Συναγωγή και κατασκευάζεται το κτήριο του ΟΤΕ.

                                                             Και εις ανώτερα.......

_DSC3649.JPG
_DSC3648.JPG

                           Το σπίτι του Καρυωτάκη από τις 18.6.1928 μέχρι την "αναχώρηση" 21.7.1928

                                       Οδός Χρήστου Κoντού / Christou Kontou st./ Saitan Pazar 

DSCN6243.JPG
DSCN6244.JPG

                                           Βρείτε  τις 62 διαφορές - Find the 62 differences

_DSC3697.JPG
DSCN6272.JPG
_DSC3701.JPG

                             Την ώρα που θολώνουν τα νερά - While muddy the waters

  Την επόμενη στα κάστρα. Ποιά κάστρα δηλαδή ;  Ρημαδιό. Σκουπιδότοποι. Γιατί ρε τζάνεμ; Επειδή τα έκανε ο Αλής; Ο Τεπενενλής  για. Μπα δε νομίζω.  Το ένα του Αγίου Γεωργίου λεγόταν Γενή Καλέ (νέο φρούριο), έγινε στρατόπεδο και τώρα είναι κλειστό για το κοινό. Ευτυχώς τη δυτική πύλη τη βρήκαμε "ανοιχτή" και το "κατακτήσαμε".  Πέτρινα κτήρια, μιας αυστηρής  αρχιτεκτονικής , άδειοι όρχοι, λεηλατημένο το διοικητήριο, πνιγμένο στη βλάστηση ένα μνημείο με το σταυρό στην κορφή του. Με δυσκολία ξεχώρισα κάποιες λέξεις από την μαρμάρινη πρόσοψη. "ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΟΥ 15ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ" .  Δίπλα μια κατασκευή που μου έμοιαζε  σαν ανοικτά φτερά ενός λαβωμένου πουλιού. Μάλλον ήταν  προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου.  Το άλλο μέσα στην πόλη είναι του Αγίου Ανδρέα, το Ιτς Καλέ (εσωτερικό  φρούριο). Στην κεντρική πύλη αναγράφεται "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΝ ΔΟΥΚΑ" .  Σήμερα χώρος για στάθμευση, για να πετάει ο δήμος τις ψάθινες ομπρέλες από τις παραλίες της πόλης, για να  κάνετε τα κακά σας, για να πετάτε κι εσείς κανένα περισσευούμενο, για εξάσκηση  graffiti. Έχει  και  μια ταμπέλα που λέει "Θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας" πάνω σε μια αμπαρωμένη πόρτα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ένας προβολέας πάνω από την πόρτα του λεηλατημένου κτηρίου να ανάβει μέρα μεσημέρι. Πραγματικό θέατρο του παραλόγου.   Το τελευταίο και ωραιότερο κατά τη γνώμη μας  κάστρο είναι του Παντοκράτορα ,Ούτζ Καλέ (εξωτερικό φρούριο).  Αυτό δεν έγινε στρατόπεδο και τη γλύτωσε  από την κατασκευή διαφόρων κτισμάτων στο εσωτερικό του. Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σ΄ ένα εξαιρετικό σημείο της πόλης. Ακριβώς απέναντι από  το κάστρο του Άκτιου αγναντεύεις το Ιόνιο. Βέβαια αν σας έρθει η ανάγκη σας έχει ένα σωρό δωμάτια για να ανακουφιστείτε όπως και τόσοι άλλοι πριν από εσάς. Αγνοήστε την τσιμενταρισμένη καμάρα, τις πεταμένες σκαλωσιές  και κρατήστε το "!!!Σ΄ΑΓΑΠΩ!!!  ΤΙΝΑ=4 ever".  Υπήρχε και ένα ακόμα κάστρο,  η Μπούκα, αλλά το κατέστρεψαν οι Ενετοί πριν παραδώσουν την πόλη στους Οθωμανούς το 1699. Στην ίδια θέση σήμερα είναι το μνημείο του ναύτη. Ένα ναρκαλιευτικό (Πηνειός) 24 του Οκτώβρη του ΄45 έπεσε σε νάρκη και πήρε μαζί του 19 ψυχές. Η θέση και εδώ είναι καταπληκτική, ακριβώς πάνω στο αριστερό άκρο εκεί που σμίγει το Ιόνιο με τον Αμβρακικό.  Σκέφτεσαι ρε παιδί μου, ότι πας στας  Ευρώπας να χαζέψεις  κάστρα και μεσαιωνικές πόλεις, τάφρους και μάχες σώμα σε σώμα,  πολεμίστρες και θωρακισμένες πύλες και από την άλλη  τα σκουντουφλάς στον τόπο σου.  Όμως κρίμα.

 

    Λοιπόν πάμε για το φρούριο Γενί Καλέ (Αγίου Γεωργίου) - Fortress Yeni Cale

_DSC3640.JPG
_DSC3641.JPG

                            Δυτική πύλη και εξωτερική περιτοίχιση - West gate and outer surrounding wall

_DSC3635.JPG
_DSC3636.JPG
_DSC3634.JPG
_DSC3631.JPG
_DSC3630.JPG

                               "ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 

                                                       ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΟΥ 15ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ"

_DSC3638.JPG
_DSC3633.JPG

Εξωτερική περιτοίχιση - outer surrounding wall       Δεν γνωρίζω αν ο Καππαδόκης καβαλάρης θα χαιρόταν με το θέαμα

........φρούριο Ιτς Καλέ (Αγίου Ανδρέα) - Fortress Its Cale

_DSC3579.JPG
_DSC3578.JPG

                                                             Εξωτερική περιτοίχιση - outer surrounding wall

_DSC3584.JPG
_DSC3585.JPG
_DSC3586.JPG
DSCN6216.JPG
_DSC3583.JPG
_DSC3582.JPG

  θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας. Τελευταία παράσταση....προλαβαίνετε. Preveza theater workshop. Last show .... anticipate

Πάμε για το φρούριο Ουτζ Καλέ (Παντοκράτορα)- Fortress Outz Cale

_DSC3608.JPG
_DSC3609.JPG
_DSC3610.JPG
_DSC3626.JPG
_DSC3612.JPG
_DSC3618.JPG
_DSC3628.JPG
_DSC3611.JPG
_DSC3613.JPG
_DSC3623.JPG

                      !!!Σ΄ΑΓΑΠΩ !!! ΤΙΝΑ = 4ever

_DSC3621.JPG

                                  θέα από το φρούριο στο Ιόνιο - View from the fortress in the Ionian

_DSC3605.JPG

                                             Το μνημείο του ναύτη - The sailor monument

    Μετά σαν πάρεις το δρόμο κατά το Βορεινό και Ανατολικό πέρασμα θα συναντηθείς με τη Νικόπολη.  Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε. Εδώ μπλέξαν ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα με τον Αύγουστο Οκταβιανό.  Όχι ακριβώς εδώ, αλλά στη ναυμαχία του Άκτιου το 31 π.Χ. Το ζεύγος έχασε κατά κράτος, πήρε την κατιούσα και ο Οκταβιανός στα 32του  για τα επινίκια έφτιαξε τη Νικόπολη.  Θεωρείται  η μεγαλύτερη αρχαία πόλη  στην Ελλάδα ( 100.000 κάτοικοι). Τι να δει κανείς;  Θα λέγαμε το μουσείο Νικόπολης (2009), τα παλαιοχριστιανικά τείχη,  τις Βασιλικές με τα ψηφιδωτά, το Ρωμαϊκό ωδείο, το στάδιο, το θέατρο και το μνημείο του Αυγούστου.  Από τα παράδοξα του χώρου είναι ότι από τη μία είναι τεράστιος  και λες πως θα τον φέρω βόλτα, από την άλλη τον διατρέχει ο βασικός οδικός άξονας Πρέβεζας - Άρτας και σταματάς όπου σου γουστάρει. Έτσι είναι σ΄ αυτό τον τόπο.  Δίπλα στα λουτρά της Κλεοπάτρας ρολάρουν νταλίκες και κάθε λογής εποχούμενοι  που περνούν ανάμεσα σε ρωμαϊκές και Βυζαντινές οχυρώσεις. Πετύχαμε  σε αναστήλωση την Αραπόπορτα και το Ρωμαϊκό ωδείο.  Έτσι καταφέραμε να το δούμε. Γενικά πολλοί από τους χώρους είναι κλειδωμένοι. Αλλά τα λουκέτα κατά κάποιο μαγικό τρόπο είναι ξεκλείδωτα. Έτσι είδαμε και το μνημείο του Αυγούστου. Το θέατρο είχε ένα κοτετσόσυρμα και μια πινακίδα ότι είναι επικίνδυνο το πέρασμα και κάτσαμε στα αυγά μας.  Το στάδιο με καταπράσινα τα πρανή των κερκίδων ήταν ένας "καταπληκτικός" χώρος για τη βόσκηση των αρνοκάτσικων της περιοχής. Πάλι καλά που δεν παίζει η Αναγέννηση Άρτας.  Τώρα για μετά, έχει εκεί δίπλα τις αντανακλάσεις των νερών της λιμνοθάλασσας Μάζωμα και Τσοπέλι. Βορειότερα είναι το αισθητικό δάσος του Άγιου Βαρνάβα. Προσοχή όμως. Όσο τραβάς κατά το Λούρο τόσο μαλακώνει το πάτωμα. Ξέρετε εσείς τώρα  πως το λένε στα αρχαία ελληνικά, το terrain.

 

Πάμε για τη Νικόπολη - Nikopol

_DSC3661.JPG

                                                Νικόπολη, τα τείχη - Nikopol, the walls

_DSC3672.JPG

                                                Νικόπολη, τα τείχη - Nikopol, the walls

_DSC3663.JPG
_DSC3665.JPG
_DSC3662.JPG
_DSC3664.JPG

                                                         Ψηφιδωτά - mosaics

_DSC3674.JPG
_DSC3669.JPG

                                      Εργασίες στο Ρωμαικό ωδείο - work in Roman Odeon

_DSC3673.JPG
DSCN6245.JPG

        Το Ρωμαικό ωδείο. Το κοίλο, η σκηνή και τα προπύλαια - The Roman Odeon. The hollow, the scene and the entrance

                                περισσότερα εδώ/ more here

_DSC3688.JPG

                                  Θέα από τον αρχαιολογικό χώρο - view from the archaeological site

_DSC3682.JPG

                                        Αρχαίο στάδιο. Η είσοδος  -  Ancient stadium. the entrance

_DSC3683.JPG

                                                      Αρχαίο στάδιο - Ancient stadium

_DSC3685.JPG
_DSC3684.JPG

                                Ένας εμποδιστής και ένας δρομέας - a hurdler and a runner

........Πάμε για το μνημείο του Αυγούστου - ........ Go to the monument of August

_DSC3689.JPG
DSCN6248.JPG
_DSC3686.JPG
DSCN6247.JPG
DSCN6263.JPG

                                               Λιμνοθάλασσα Μάζωμα - Lagoon Mazoma

DSCN6264.JPG

                                           Λιμνοθάλασσα Μάζωμα - Lagoon Mazoma

  Για το τέλος αφήσαμε το Ζάλογγο και την αρχαία πόλη της Κασσώπης. Πολύ κοντά στηn Πρέβεζα, περί τα 30Km βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης και το μνημείο του Ζαλόγγου. Περνώντας το χωριό Καμαρίνα πριν φτάσεις στο μοναστήρι του Ζάλογγου συναντάς στα αριστερά σου την πινακίδα για την αρχαία πόλη της Κασσώπης.  Ήταν η μέρα Σάββατο και πήγε ο γύφτος στο παζάρι. Όλα κλειστά , ακόμα και το λουκέτο. Εντάξει δουλεύει το σύστημα λες, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Γιατί κατά το άλλο ήμισυ, καβαλάς το κοτετσόσυρμα και απολαμβάνεις αυτή την υπέροχη πόλη. Η ίδρυση της ανάγεται στον 8ο αιώνα π.X. μέχρι που τους μάζεψε ο Οκταβιανός και τους τσουβάλιασε στη Νικόπολη. Την αγναντέψαμε  από το μνημείο του Ζάλογγου. Φτάνοντας στο ομώνυμο μοναστήρι  ξεκινά πετρόκτιστη σκάλα με 400+ σκαλιά και φτάνεις στο ύψωμα με το μνημείο. Την ανάσα δεν στη κόβει μόνο η θέα αλλά και το λαχάνιασμα από την επίπονη ανηφόρα.  Αξίζει όπως η προσπάθεια.  

_DSC3717.JPG
_DSC3716.JPG
_DSC3714.JPG
_DSC3711.JPG

                                                     Η αρχαία Κασσώπη - Cassope

_DSC3710.JPG

                               Η θέα από το μνημείο του Ζαλόγγου - The view from the  Zalogo monument

.......αφιερωμένο στον Τάσο Παπαζαχαρία.

publication: 30.4.2015

bottom of page