top of page

               Μυκήνες / Mycenae

                                                             37.730505, 22.753912

1α Μυκήνες.JPG

Τ ι να σας πω για τις Μυκήνες; Οι περισσότεροι θα έχετε πάει. Από τις σχολικές εκδρομές και όχι μόνο. Ωστόσο ποτέ δεν ξέρεις, όλο και κάτι καινούργιο θα βρεις. Η ανασκαφική έρευνα δεν σταματά. Αλλού βρίσκεις εγκατάλειψη, αλλού  καμαρώνεις για την μαγεία της σκαπάνης.

  Από τη τελευταία φορά που επισκέφτηκα το χώρο μπορεί   να έχουν περάσει   12 με 13 χρόνια.  Κάποια τα θυμόμουνα, άλλα σχεδόν καθόλου. Τέλος πάντων, η απόσταση είναι μικρή από το κλεινόν άστυ, ο δρόμος καλός (με το αζημίωτο) και αν βάλετε και τη αρχαία Μιδέα  με τα δικά της κυκλώπεια τείχη μια χαρά βγαίνει αυθημερόν.  Για τη Μιδέα θα τα πούμε σε άλλο αφιέρωμα.

  Ξεκίνησα χάραμα, να προλάβω τα πούλμαν με τους έφηβους σχολικούς επισκέπτες. Ο χώρος ανοίγει στις 8:30π.μ. Στις 9 και κάτι πέρναγα την είσοδο σ΄ έναν  από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε στην Ελλάδα. Την ώρα που τελείωνα την επίσκεψη οι ορδές των μαθητών  είχαν κάνει την εμφάνιση τους. 

                            Το Μουσείο / Museum 

1 Μυκήνες.JPG
2 Μυκήνες.JPG
4 Μυκήνες.JPG
3 Μυκήνες.JPG
5 Μυκήνες.JPG
6 Μυκήνες.JPG
7 Μυκήνες.JPG

Προσωπίδα "του Αγαμέμνονα"

Η νεκρική προσωπίδα ανδρικής μορφής, γνωστή ως προσωπίδα ''του Αγαμέμνονα'', είναι, ίσως, το διασημότερο από τα ευρήματα του Schliemann στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών. Έχει κατασκευασθεί από παχύ έλασμα που σφυρηλατήθηκε πιθανότατα σε ξύλινο πυρήνα, ενώ οι λεπτομέρειες προστέθηκαν σε δεύτερο στάδιο με αιχμηρό εργαλείο. Απεικονίζεται η επιβλητική μορφή ενός γενειοφόρου άνδρα με ωοειδές πρόσωπο, πλατύ μέτωπο, μακριά λεπτή μύτη και λεπτά χείλη, σφιχτά κλεισμένα.

 

Mask of 'Agamemnon'
 

This so-called mask of Agamemnon is the best known of Schliemann's finds from the royal tombs at Mycenae. A death-mask, it was made from a thick sheet of metal hammered against a wooden background, with the details chased on later with a sharp tool. It illustrates the dignified image of a man with an oblong face, wide forehead, long fine nose and tightly closed thin lips.

Υπουργείο Πολιτισμού http://odysseus.culture.gr/

9 Μυκήνες.JPG
10 Μυκήνες.JPG
11 Μυκήνες.JPG
12 Μυκήνες.JPG
14 Μυκήνες.JPG
13 Μυκήνες.JPG
15 Μυκήνες.JPG
16 Μυκήνες.JPG

 Μας λέει  ο Παυσανίας στα Κορινθιακά, αναφέροντας τον εξής στίχο του Ομήρου: "Η Τυρώ και η Αλκμήνη και η Μυκήνη με το όμορφο στεφάνι" . Η Μυκήνη αναφέρεται ως κόρη του Ινάχου και σύζυγος του Αρέστορα. Λένε λοιπόν, πως από αυτή δόθηκε το όνομα. Έχουμε μία ακόμα εκδοχή για την ονομασία των Μυκηνών. Όταν ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας και των Μυκηνών, από την άκρια της θήκης του ξίφους του που ονομαζόταν "Μύκης" πήρε το όνομα της  η πόλη.

  Ο Παυσανίας μας λέει ακόμα ότι βρήκε τις Μυκήνες κατεστραμμένες από τους Αργείους από ζηλοτυπία. "Οι Αργείοι έμειναν ήσυχοι τον καιρό των Μήδων , οι Μυκηναίοι έστειλαν στις Θερμοπύλες 80 άνδρες.... Αυτό ερέθισε τους Αργείους και έφερε την καταστροφή". Αναφέρει τα κυκλώπεια τείχη, τη πύλη των Λεόντων, τη Περσεία κρήνη, υπόγεια οικοδομήματα, τους  θολωτούς τάφους του Ατρέα, του Αγαμέμνονα, της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου. Δεν αναφέρει τίποτα για το ανάκτορο...

         Ο θολωτός τάφος των Λεόντων / Lions tholos tomb

17 Μυκήνες.JPG
18 Μυκήνες.JPG
19 Μυκήνες.JPG
20 Μυκήνες.JPG
21 Μυκήνες.JPG

        Βορειοδυτική περιτείχιση και η πύλη των Λεόντων
             North West wall and the gate of the Lions

22 Μυκήνες.JPG
23 Μυκήνες.JPG
24 Μυκήνες.JPG
25 Μυκήνες.JPG

  Η πύλη των Λεόντων εξωτερικά / The Lions Gate outside

  Η πύλη των Λεόντων εσωτερικά / The Lions Gate inside

27 Μυκήνες.JPG

  H σιταποθήκη / The granary

                   Tαφικός κύκλος Α /  Grave circle A

28 Μυκήνες.jpg
29 Μυκήνες.jpg
30 Μυκήνες.JPG
31 Μυκήνες.JPG
32 Μυκήνες.JPG
33 Μυκήνες.JPG
34 Μυκήνες.JPG

  Οικία αναβάθρας - οικία του αγγείου των πολεμιστών - μεγάλη αναβάθρα - ελληνιστικά δωμάτια -   λατρευτικό κέντρο / Ramp house - house of the warriors vase -  grate ramp - Hellenistic champers - cult center

35 Μυκήνες.JPG
36 Μυκήνες.JPG
37 Μυκήνες.JPG
39 Μυκήνες.JPG

  Προς το Ανάκτορο / To the Palace

40 Μυκήνες.JPG

  Πρόπυλο Ανακτόρου / Propylon of the Palace

                          Το Ανάκτορο / The Palace 

41 Μυκήνες.JPG
42 Μυκήνες.JPG
43 Μυκήνες.JPG
44 Μυκήνες.JPG
45 Μυκήνες.JPG
46 Μυκήνες.JPG
47 Μυκήνες.JPG

Εργαστήριο καλλιτεχνών / artisan's carter                 Βορειανατολική επέκταση / Northeast extensions

50 Μυκήνες.JPG
51 Μυκήνες.JPG

                                                          Υπαίθρια Κινστέρνα / cistern

49 Μυκήνες.JPG

                                             Βορειανατολική πυλίδα /  Northeast small gate

                   Υπόγεια δεξαμενή / underground cistern

52 Μυκήνες.JPG
53 Μυκήνες.JPG

                                                        Βόρεια περιτείχιση / North wall

                    Βόρεια πύλη εξωτερικά και εσωτερικά
                       North gate exterior and interior

58 Μυκήνες.JPG
59 Μυκήνες.JPG
60 Μυκήνες.JPG

                                                     Βόρεια συνοικία / North quarter

69 Μυκήνες.JPG
70 Μυκήνες.JPG

                             Συνοικία του λαδέμπορα
                   The house of the oil merchant group

71 Μυκήνες.JPG
73 Μυκήνες.JPG
72 Μυκήνες.JPG
74 Μυκήνες.JPG
75 Μυκήνες.JPG

  Διαβάζοντας για τους  Ατρείδες , με γενάρχη τον Ατρέα, γιό του Πέλοπα και απογόνους τον Αγαμέμνονα και το Μενέλαο, καταλαβαίνει κανείς γιατί τόσοι τραγικοί μας ποιητές εμπνεύστηκαν από αυτά που συνέβησαν στον οίκο αυτό.

  Λοιπόν, ο Ατρέας παντρεύεται τη Αερόπη, η Αερόπη συνάπτει ερωτικό δεσμό με τον Θυέστη, αδερφό του Ατρέα. Όταν ο Ατρέας μαθαίνει τα καμώματα της συζύγου του με τον αδελφό του, σκοτώνει τα παιδιά του Θυέστη, βράζει τις σάρκες τους και καλεί το Θυέστη σε δείπνο...Όταν ο Θυέστης καταλαβαίνει ότι τρώει τα παιδιά του, για να εκδικηθεί τον αδελφό του κάνει ένα παιδί με τη κόρη του την Πελοπία, τον Αίγισθο. Ο χρησμός έλεγε ότι το παιδί αυτό θα σκότωνα τον Ατρέα. Όπως και έγινε...

  Πάμε στην επόμενη γενιά.  Παιδιά του Ατρέα και της Αερόπης είναι ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος. Ο Αγαμέμνονας παντρεύεται τη Κλυταιμνήστρα και κάνουν την Ιφιγένεια , την Χρυσόθεμη, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη. Ο Μενέλαος παντρεύεται την Ελένη και κάνουν την Ερμιόνη και το Νικόστρατο.

  Σας είναι γνωστά τα περί θυσίας της Ιφιγένειας, με τη συγκατάθεση του Αγαμέμνονα, γεγονός που δεν συγχώρησε ποτέ η Κλυταιμνήστρα που  εν τω μεταξύ συνάπτει ερωτική σχέση με τον Αίγισθο. Με την επιστροφή του Αγαμέμνονα από την Τροία τον  "τρώει το μαύρο σκοτάδι" από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Ο Ορέστης φυγαδεύεται με τη βοήθεια της Ηλέκτρας  στη Φωκίδα.  Μετά από χρόνια επιστρέφει όμως και εκδικείται τη δολοφονία του πατέρα του σκοτώνοντας τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Ο Ορέστης παντρεύεται τη ξαδέρφη του Ερμιόνη (κόρη του Μενέλαου και τη Ελένης) και γίνεται βασιλιάς των Μυκηνών...αυτά!

  Τις 4 του Δεκέμβρη του 1999 οι Μυκήνες μαζί με τη Τίρυνθα (θα πούμε και γι΄ αυτήν  σε ξεχωριστό αφιέρωμα) εντάσσονται στον κατάλογο της  UNΕSCO.  O Μυκηναϊκός πολιτισμός  κατά την περίοδο 1700 με 1100 π.Χ. ξεχωρίζει για μια σειρά στοιχεία, όπως τα ανάκτορά  του, τη γραφή του, την αστική του οργάνωση και τα έργα τέχνης. Η προσωπίδα του Αγαμέμνονα ίσως είναι το αντιπροσωπευτικότερο  έργο τέχνης της εποχής του.  

  Η επίδραση του πολιτισμού αυτού φτάνει από την Ιωλκό μέχρι τη Κνωσό και από την Πιτάνη και τη Τροία της Μικράς Ασίας μέχρι τη χώρα του Νέστωρα στη Πύλο.

   Το θολωτό τάφο του Μινύου στον Ορχομενό της Βοιωτίας ο Παυσανίας τον συγκρίνει σε σπουδαιότητα με τις πυραμίδες της Αιγύπτου . Παυσανίου Ελλάδος Περιηγήσεις -  Βοιωτικά σελ. 232, 240, 241 (εκδοτική Αθηνών) .

  Για να μη σας κουράζω όμως άλλο και να σας αφήσω με το φωτογραφικό υλικό, ένα τελευταίο στοιχείο για την αρχιτεκτονική των θολωτών τάφων είναι ότι μαζί με το "Θησαυρό του Ατρέα" που στο ταφικό μνημείο υπάρχει πλευρικό δωμάτιο, δύο ακόμη τάφοι στον Ελλαδικό χώρο έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Ο τάφος του Μινύου στον Ορχομενό και  ο θολωτός τάφος Α των Αρχανών στη Κρήτη.

       Θολωτός τάφος Αίγισθου / Tholos tomb of Aegisthus

61 Μυκήνες.JPG
62 Μυκήνες.JPG
64 Μυκήνες.JPG
63 Μυκήνες.JPG

                    Θολωτός τάφος Κλυταιμνήστρας
                     Tholos tomb of Clytemnestra

65 Μυκήνες.JPG
66 Μυκήνες.JPG
67 Μυκήνες.JPG
68 Μυκήνες.JPG

            Θολωτός τάφος Ατρέα / Tholos tomb of Atreus

77 Μυκήνες.jpg
80 Μυκήνες.JPG
79 Μυκήνες.jpg
83 Μυκήνες.jpg
81 Μυκήνες.JPG
78 Μυκήνες.jpg
84 Μυκήνες.jpg
85 Μυκήνες.JPG

  Πλευρικό  δωμάτιο τάφου Ατρέα  

  Side room Atreus tomb

 Πλευρικό δωμάτιο τάφου Μινύου / side room  Miniou tomb 

                                                                                     Πλευρικό δωμάτιο τάφου Αρχανών - Κρήτη

                                                                                      Side room Archanes Kreta tomb

big_to12.jpg
gen_top_myk.jpg

  Δημοσίευση / publication : 08.12.2022

bottom of page