Μάκρη Ασέα - ακολουθώντας τις γραμμές
Makri Asea - Following the railway lines
Σ.Σ Μάναρη και η γέφυρα / R.S Manari and the bridge
Δεν ήξερα ότι το σιδηροδρομικό πέρασμα του "Καλογερικού", είναι το υψηλότερο υψομετρικά σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη ότι η γέφυρα του "Μάναρη" είναι η μεγαλύτερη κοιλαδογέφυρα-πετρογέφυρα τρένου που έχουμε στον τόπο μας. Βέβαια από πρωτιές πάμε πολύ καλά, όπως η πλήρης εγκατάλειψη ενός σιδηροδρομικού δικτύου μετά από τη συντήρηση και την επισκευή του. Σπαταλάς ένα σκασμό λεφτά και μετά.......δε βαριέσαι. Ρημάζουν όλα. Σταθμοί, έργα αρχιτεκτονικής τέχνης, καταρρέουν από την κρατική εγκατάλειψη. Κάτι ρομαντικοί μόνο ανησυχούν.
Για παράδειγμα "Οι φίλοι του τρένου της Αρκαδίας" http://www.sfsa.gr/Default.aspx
και κάτι άλλοι http://traino-sos.blogspot.gr/ που έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο βαγονάκι με μοτέρ από παπάκι και κάνουν σουλάτσα στη γραμμή της Πελοποννήσου για να προλαβαίνουν τις λεηλασίες. Να διαβάσετε τις καταπληκτικές ιδέες που έχουν για την αξιοποίηση της γραμμής.
Μπορείτε να διαβάσετε ένα καταπληκτικό κείμενο εδώ http://www.lifo.gr/team/gnomes/50351 για το τι εικόνα παρουσιάζει σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Είναι μια συνέντευξη του Απόλλωνα Κύρκου, αρχαιολόγου του Υπουργείου Πολιτισμού και βαθύ γνώστη του ζητήματος, καθώς ο Σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου αποτέλεσε το θέμα της διατριβής του στο Μεταπτυχιακό "Προστασία Μνημείων" της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Σ.Σ Μάκρης / Railway station Makri
Πήραμε την απόφαση να περπατήσουμε την εγκαταλελειμμένη γραμμή Μάκρη - Ασέα έτσι σαν απωθημένο από τα χρόνια της δουλειάς μου στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης. Πολλές φορές καταμεσής του βαρύ Αρκαδικού χειμώνα οι ναυλωμένες αμαξοστοιχίες από τη ΔΕΗ μας μετέφεραν από και προς το εργοστάσιο αφού το οδικό δίκτυο κράταγε πολύ χιόνι για μέρες. Έτσι όταν αντίκριζα μέσα από το θολωμένο τζάμι του ξυλιασμένου βαγονιού το πέρασμα του "Καλογερικού" και τη γέφυρα του Μάναρη έλεγα κάποτε αυτό το κομμάτι θα το περπατήσω.....Έτσι και έγινε.
Η Μάκρη από "ψηλά" - village Makri
Στο έμπα της Άνοιξης. Οι κερασιές είχαν πάρει "φωτιά" . Οι Γιαπωνέζοι έχουν τουριστική βιομηχανία γι΄ αυτό. Τέλος πάντων, εμείς ήρθαμε για το "ταξίδι" . Οι φίλοι μας έχουν σπίτι στη Μάκρη (νομίζω ένα αφιέρωμα στο Horizon-levante για τις κερασιές της Μάκρης θα άξιζε).Πήγαμε με δύο αυτοκίνητα στο Σ.Σ της Ασέας. Αφήσαμε το ένα και επιστρέψαμε με το άλλο στη Μάκρη.
Ξεκινήσαμε κατά τις 10 το πρωί, από τα 736m του Σ.Σ της Μάκρης. Το περπάτημα στις γραμμές δεν είναι και τόσο εύκολο. Δεν μπορείς να βρεις ρυθμό. Ούτε πάνω στη σιδηροτροχιά μπορείς να ισορροπείς, ούτε τα ξύλα σου δίνουν "χέρι", αλλά και οι πέτρες στο ανάμεσο δεν είναι ευχάριστες . Αν έχεις χώρο στο πλάι των γραμμών είναι το καλύτερο. Η διαδρομή είναι μέσα στα έλατα, τα πεύκα, τις αγριοβελανιδιές, τις γκορτσιές με θέα πότε στον κάμπο του Παλάντιου και την Τάκα αλλά και τη Δόριζα με την Ασέα.
Η πρώτη γέφυρα της Μάκρης / Makri's bridge Ι
Η δεύτερη γέφυρα της Μάκρης / Makri's bridge II
Στο μισάωρο αγναντέψαμε τη Μάκρη από τα 750m, περάσαμε την 1η εξάτοξη γέφυρα, την πρώτη γαλαρία και στη συνέχεια την 2η εξάτοξη γέφυρα. Στα 820m περίπου είναι το ανώτερο υψόμετρο της σιδηροδρομικής διάβασης του "Καλογερικού.
Καλογερικό - στο βάθος αριστερά η Τάκα και στη μέση ο "Κράβαρης" (1086m)
Καλογερικό - η στροφή του "Μάγειρα" / Kalogeriko pass
Καλογερικό (820m) 11.30μμ / Kalogeriko pass(820m) 1h + 30' from the start
Εκεί "συναντιέται" η παλιά οδική αρτηρία με τη σιδηροδρομική γραμμή. Μετά αρχίζει η κατωφέρεια και στις 3h από το ξεκίνημα φτάσαμε στο Σ.Σ του Μάναρη. Το κτίσμα κάποτε πανέμορφο αλλά σήμερα ..... ευτυχώς σε "αποζημιώνει" η ομώνυμη γέφυρα που απλώνεται δίπλα του.
Σ.Σ Μάναρη / R.S Manari
Γέφυρα Μάναρη / Manari's bridge
Διαβάζουμε από το site του Υπουργείου Πολιτισμού:
"Γέφυρα Μάναρη
Η γέφυρα είναι λιθόκτιστη και αποτελείται από οκτώ τόξα. Έχει μήκος 110m. Εδράζεται σε δώδεκα βάθρα που απέχουν μεταξύ τους περί τα 12.50m. Το μέγιστο ύψος της είναι 21m και το πλάτος της είναι 4.25m. Η γέφυρα μελετήθηκε από το Γάλλο μηχανικό A. Gotteland και κατασκευάστηκε από το μηχανικό P. Lepeche. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή κατασκευή, η μεγαλύτερη πέτρινη τρενογέφυρα στην Ελλάδα."
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=19376
Υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες:
Το Νοέμβρη του 2014 η γέφυρα του Μάναρη αδελφοποιήθηκε με αυτή του Ρίου-Αντίρριου (ήταν όραμα του Τρικούπη και γι αυτό της έχουν δώσει και το όνομα του). Ε, αν σκεφτεί κανείς ότι η κατασκευή της γέφυρας Ρίου το 2004 έγινε έναν αιώνα και κάτι μετά το θάνατο του Τρικούπη και η αδελφοποίηση μετά από δέκα χρόνια με τη γέφυρα του Μάναρη, πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι και οι παρατημένοι πελοποννησιακοί σιδηρόδρομοι σύντομα θα αναγεννηθούν...........
Σ.Σ. Ασέας - απόσταση από Μάκρη 14km - χρόνος 4h
R.S Asea's - distance from Makri 14Km - time 4h
Κοντά στις 4h μας πήρε το "ταξίδι" των δεκατεσσάρων χιλιομέτρων μέχρι την Ασέα (650m). Ό,τι "κάψαμε" το πήραμε από το παστό στον "Πλάτανο" .
1. Σ.Σ. Μάκρης / R.S. Makri's 37.472297, 22.321535
2. Σ.Σ Μάναρη - γέφυρα Μάναρη / R.S. Manari - bridge Manari 37.409010, 22.312406
3. Σ.Σ Ασέας / R.S. Asea 37.401702, 22.282403
Publication: 26.11.2016
Υ.Γ : Σε επικοινωνία του Horizon Levante με τους "φίλους του σιδηροδρόμου Αρκαδίας" μάθαμε ότι ο Σ.Σ του Μάναρη συντηρήθηκε και ανακαινίστηκε το Φθινόπωρο του 2014. Μια πολύ ευχάριστη είδηση.