Φάροι της Αττικής
Lighthouses in Attica
Η ονομασία «Φάρος» θεωρείται ότι προέρχεται από το όνομα της νησίδας «Φάρος» πλησίον της Αλεξάνδρειας, επί της οποίας τον 3ο π.Χ. αιώνα κατασκευάστηκε ο ομώνυμος φάρος από τον περιώνυμο αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο.
Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, οι υπάρχοντες φάροι λειτουργούσαν όπως στην αρχαιότητα, δηλαδή με καύση ξύλου, άνθρακα ή φυτικών ελαίων και χρήση ρητινωδών ουσιών. Μετά έρχεται το ελαιόλαδο, το πετρέλαιο και η ασετιλίνη.
Σήμερα, τα φωτιστικά μηχανήματα όλων των πυρσών λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που τους παρέχεται είτε μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε από το δίκτυο της ΔΕΗ.
Το Ελληνικό φαρικό δίκτυο δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να περιλαμβάνει περισσότερους από 1300 πυρσούς, από τους οποίους οι 120 είναι λιθόκτιστοι φάροι και από αυτούς οι 34 έχουν χαρακτηρισθεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
info: Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού
yf.hellenicnavy.gr/index.php/el/
Γι΄ αυτό επιλέξαμε τους φάρους, αλλά και για τη γοητεία της θέσης, το μέτρο της αρχιτεκτονικής τους, για τη συνάντηση με την άρμη και τα λόγια της θάλασσας. Για τη γαλήνη της μοναξιάς τους και τη θλίψη που αποπνέουν , γιατί είναι στη γειτονιά μας και για έναν ακόμα λόγο......το "Horizon - Levante κλείνει σήμερα 10.05.2017 τρία χρόνια ζωής. Θα το γιορτάσουμε στις άκρες της Αττικής.
" Πρέπει να σου πω κάτι εδώ, το οποίο έπρεπε να σου έχω πει στην αρχή. Όλα τα κτίσματα έχουν γίνει για κάποιο σκοπό ο οποίος εξυπηρετείται μέσα στο κτίσμα. Ο κινηματογράφος, επί παραδείγματι, έγινε για τους θεατές που βλέπουν το έργο. Η εκκλησία για τους πιστούς που εκκλησιάζονται εκεί. Το σπίτι για να εξυπηρετήσει την οικογένεια που μένει σ' αυτό. Η αποθήκη για τα υλικά που αποθηκεύονται σ' αυτήν. Ο φάρος είναι το μόνο κτίσμα που κτίστηκε για να εξυπηρετεί αυτούς οι οποίοι βρίσκονται έξω και μακριά από αυτόν! Ο σκοπός της ίδιας της ύπαρξής του είναι να κρατά σε απόσταση τους ανθρώπους!
Γήσης Παπαγεωργίου (από συνέντευξη)
http://www.ribandsea.com/face/339-2010-05-04-05-07-44.html
Τέλος για να μην τα πολυλογούμε οι φάροι έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Δεν είναι παιδιά της στεριάς. Είναι παιδιά της θάλασσας. Προσδιορίζονται από τα πελάγη, τους κόλπους, τους κάβους και τις άκρες , εμείς όμως "αυθαιρετήσαμε" και εντάξαμε αυτούς τους πέντε στην Αττική. Η πραγματική τους θέση στη ναυτοσύνη, είναι ο Νότιος Ευβοϊκός, ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Κόλπος των Κεχρεών.
Ακόμα θα προσέξετε ότι τα ανεμολόγια (;) των φάρων έχουν λατινικές ενδείξεις για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το γράμμα Ν για το Βορρά, το γράμμα S για το Νότο, το γράμμα Ε για την Ανατολή και το γράμμα Ο για τη Δύση. Μην ψάξετε για λάθος του σιδερά που τα έφτιαξε. Η κατασκευή των φάρων είναι από Γάλλους μηχανικούς, έτσι και το ανεμολόγιο είναι στα Γαλλικά. (Nord, Sud, Est, Ouest).
Οι φάροι που θα επισκεφτούμε είναι όλοι προσβάσιμοι με όχημα, εκτός από έναν που θέλει ελάχιστο περπάτημα.
-----------------------------------------------------------------
Φάρος "Μελαγκάβι"/ Lighthouse "Melagavi" 1897
Ακρωτήριο Μελαγκάβι
38.028839, 22.853550
1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή
αναλαμπή ανά 10" και φωτοβολία 20nm. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10" και φωτοβολία 17nm.
2.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Ισόγειος οικία, αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, μία κουζίνα, μία αποθήκη, ένα W.C.,
ένα φούρνο, μία δεξαμενή πόσιμου ύδατος και μία δεξαμενή για χρήση κουζίνας με συνολικά καλυπτόμενη επιφάνεια 140 m2. Ο πύργος είναι εξοπλισμένος με σκυρόδεμα ύψους 13m , τετράγωνος, πάχος 70cm. Βρίσκεται στην ακτή της Στερεάς Ελλάδας και σε εστιακό ύψος 58m.
3.ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ /ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ Ι
Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου της ΔΕΗ ενώ ύδρευση από τοπικό
δίκτυο
Χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ1370/Β/18-10-2001) το κτίριο
του Φάρου.
info: Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού
Από το χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου Περαχώρας ξεκινά μονοπάτι και σε λίγα λεπτά ο επισκέπτης συναντά το Φάρο. Κτισμένος στο χείλος πραγματικά του ακρωτήριου "Μελαγκάβι" , μ΄ ένα εξαιρετικό αγνάντι στον Κορινθιακό κόλπο.
-----------------------------------------------------------------
Φάρος "Σουσάκι" / Lighthouse "Sousaki" 1894
Άκρα Σουσάκι
37.912441, 23.057030
1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρωτολειτούργησε το 1894 ως επιτηρούμενος Φάρος Ε' τάξεως με σταθερό ερυθρό φως . Τα Πρώτα φωτιστικά μηχανήματα (καταδιοπτρικό οπτικό 350mm και λυχνία πετρελαίου τύπου Argand) προέρχονταν από τη Γαλλική εταιρία Barbbier. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός όπως οι περισσότεροι φάροι του ελληνικού φαρικού Δικτύου, ενώ στη διάρκεια του εμφυλίου εκλάπησαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λεηλατήθηκε η οικία των φαροφυλάκων. Το 1949 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα (κεφαλή αυτόματου πυρσού αερίου L-300 και λαμπτήρας αερίου απλού χαρακτηριστικού) και επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης, ενώ τα δωμάτια σφραγίστηκαν με τοίχο. Το 1980 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος Φάρος με σύγχρονο ηλεκτρικό φωτισμό, με χαρακτηριστική πράσινη αναλαμπή ανά 10'' και φωτοβολία 12nm.
2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Αποτελείται από λιθόκτιστο κυκλικό πύργο ύψους 7,5m συνεχιζόμενο επί της ισόγεια λιθόκτιστης οικίας φαροφυλάκων. Η εσωτερική κλίμακα ανόδου (επί του πύργου) είναι μαρμάρινη. Βοηθητικά κτήρια δεν υπάρχουν Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του κόλπου Κεχρεών σε απόσταση 2,3nm ανατολικά της Διώρυγας της Κορίνθου και σε εστιακό ύψος 9m.
Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου της πόλεως (ΔΕΗ)
info: Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού
Ο Φάρος είναι προσβάσιμος από το τοπικό χωμάτινο οδικό δίκτυο (καλό), πατά σχεδόν στο νερό, αλλά για παρέα έχει τη Fulgor και τη Motor Oil. Άντε και κανένα δεξαμενόπλοιο στη ράδα.
----------------------------------------------------------------
Φάρος "Βρυσάκι" / Lighthouse "Vrysaki" 1892
Άκρα Βρυσάκι Λαυρίου
37.744293, 24.080741
1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σκαρδαμύσσο λευκό με ένα τομέα πράσινο και φωτοβολία 14nm για το λευκό και 8nm για το πράσινο. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός . Το 1943 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε με πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 5'' και φωτοβολία 16nm.
2.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Αποτελείται από λιθόκτιστο πύργο εξωτερικά τετράγωνο και εσωτερικά κυκλικό συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η ισόγειος οικία αποτελείται εξ ενός διαδρόμου (χωλ) τριών υπνοδωματίων και ενός WC μετά ντουζ. Εξωτερικά του οικήματος, υπάρχουν δύο οικήματα, το ένα λειτουργεί ως κουζίνα και το άλλο ως αποθήκη υλικών του φάρου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη Μανδρί 80m μέσα στην ακτή.
Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου της ΔΕΗ και υφίσταται ύδρευση.
info: Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού
Ο Φάρος προσεγγίζεται από ένα κακό χωματόδρομο (700m περίπου) από το συνοικισμό Συρί βόρεια ανατολικά του Λαυρίου. Είναι μονάχος του. Αυτός, το μπλε του νότιου Ευβοϊκού και απέναντι του η Μακρόνησος. Να σας πω και ένα μυστικό. Το 1973 έμεινα για ένα Παρασκευόσαββατοκύριακο στο Φάρο, με το Λάλεζα από το Κρανίδι και τον Αντρέα τον Καναβάρη από το Ρέντη. Υπηρετούσαμε τότε στο Π.Ν. Δε θα ξεχάσω το κούρδισμα του μηχανισμού (όπως στον κούκο με τα βαρίδια κουκουνάρια) και την λάμπα από αμίαντο που πυρακτωνόταν από τον ψεκασμό του diesel. Ο "νόστος" μ΄ έκανε να αναζητήσω το φάρο μετά από 43 χρόνια. Μ΄ αφορμή αυτή την επίσκεψη αναζητήσαμε και τους υπόλοιπους που είναι στη "γειτονιά" μας.
-----------------------------------------------------------------
"Φάρος του Φονιά" / Lighthouse "Fonias" 1889
Άκρα "Φονιάς"
37.684440, 24.071889
Μετά την πόλη του Λαυρίου, νοτιότερα και με κατεύθυνση προς το Σούνιο κάναμε αριστερά προς Πούντα Ζέζα. Στο 1,5Km ξανακάναμε αριστερά και μετά από 1Km ήμασταν στην άκρα "Φονιάς"
Μόνο ερείπια βλέπεις πάνω στο άκρο του "Καβοφονιά" . Είμαστε απέναντι από τη Μακρόνησο. Ο θαλάσσιος δίαυλος φιλοξενεί τα περάσματα του Βοριά. Η αγριάδα της θάλασσας έκανε τους ναυτικούς να του δώσουν τ΄όνομα "Φονιάς". Στη περίοδο που στη Μακρόνησο "αναμορφωνόταν" η εμφυλιακή Ελλάδα σ΄ αυτό εδώ το σημείο υπήρχε φυλάκιο των χωροφυλάκων που έλεγχαν με προβολείς το βράδυ το δίαυλο μπας και κανένας Μκρονησιώτης κατάφερνε κολυμπώντας να περάσει απέναντι. Είναι σκάρτα 2nm (1,86). Κάποιες πληροφορίες ντόπιων μιλούν για 3-4 περιπτώσεις εκτοπισμένων που προσπάθησαν να περάσουν τον κάβο και πυροβολήθηκαν. Εδώ λοιπόν στον "Καβοφονιά" ή "Κάβο του Πασά" ήταν κι ένας φάρος. Μαθαίνουμε από διάφορες ιστοσελίδες ότι κατασκευάστηκε το 1889. Καταστράφηκε όμως εντελώς από τους Γερμανούς με την αποχώρησή τους κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα σώζονται μονάχα ερείπια του παλιού πέτρινου πύργου ο οποίος είχε ύψος 9m και εστιακό ύψος 15m. Λίγο μακρύτερα υπάρχει ένας άχαρος ηλιακός πυρσός, σε αντικατάσταση του κατεστραμμένου φάρου .
Εμείς πάμε συχνά για το αγνάντι, για την ιστορία και για τα "λόγια της θάλασσας".
Tο σκίτσο είναι του Γήση Παπαγεωργίου - το αλίευσα από το internet . Ελπίζω να με συγχωρήσει, εξάλλου
"η ποίηση δεν ανήκει στους ποιητές αλλά σ΄ αυτούς που την έχουν ανάγκη".
-----------------------------------------------------------------
Φάρος "Αυλίδας" / Lighthouse "Avlidas" 1880
Άκρα Αυλίδας
38.409441, 23.632444
1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρωτολειτούργησε το 1880. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, ο φάρος επαναλειτούργησε το 1945. Το 1969 τοποθετήθηκε προσωρινά αυτόματος πυρσός ασετιλίνης σε απόσταση 8m από το κτήριο για τη διευκόλυνση εργασιών ηλεκτροδότησης του φάρου. Το 1973 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ηλεκτροδότησης ενώ το 1981 μετατράπηκε σε αυτόματο ηλεκτρικό.
2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Ισόγειος οικία αποτελούμενη εκ τριών δωματίων, μιας κουζίνας, δύο αποθηκών και ενός WC. Λιθόκτιστος πύργος συνεχόμενος της οικίας ύψους 7m, πάχους 1m και διαμέτρου 1,6m.
Η παροχή ρεύματος γίνεται από το δίκτυο της ΔΕΗ, υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και το τηλ. επικοινωνίας με το φάρο είναι 6948875455.
Είναι χαρακτηρισμένος ως "Διατηρητέο ιστορικό νεότερο Μνημείο" .
info:Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού
Με κατεύθυνση την Αυλίδα (Βαθύ) συνεχίσαμε για τον οικισμό Φάρος. Κάναμε αριστερά στην πινακίδα "Μαλαματίνα" οδός Ομήρου και μετά από 1,6Km συναντήσαμε το Φάρο.
Ο δρόμος φτάνει έξω από την πόρτα του. Είναι πάνω στο νερό. Η απέναντι όχθη της Εύβοιας είναι μόνο 600m.
-----------------------------------------------------------------
1.Μελαγκάβι/Melagavi 2.Σουσάκι/Sousaki 3.Φονιάς/Fonias 4.Βρυσάκι/Vrysaki 5.Αυλίδας/Avlidas
-----------------------------------------------------------------
Πληροφορίες / info : yf.hellenicnavy.gr/index.php/el/
http://www.faroi.com/list_gr.htm
http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/12/blog-post_6.html
http://www.ribandsea.com/face/339-2010-05-04-05-07-44.html
publication: 10.05.2017 / 3 years Horizon - Levante
3 χρονια Horizon - Levante