Φάρος Χιλιομίλι / Lighthouse Hiliomili (1890)
(38.851054, 22.696331)
Άκρα Χιλιομίλι Φθιώτιδα - Σκάρφεια
Πρωτολειτούργησε το 1890 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σταθερό εναλλασσόμενο με σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 9Nm για το λευκό και 7Nm για το κόκκινο. Κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π. παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτούργησε ως ηλιακός με χαρακτηριστικό τρείς λευκές ανλαμπές ανά 15" και φωτοβολία 10Nm.
Το κτίσμα 70m2 αποτελείται από ισόγειο κατοικία, με δύο υπνοδωμάτια, τραπεζαρία και κουζίνα. Υπάρχει εξωτερικά αποθήκη και WC. Ο πύργος του φάρου είναι σε απόσταση 15m, είναι τετράγωνος μεταλλικός με ύψος 8,5m και εστιακής απόστασης 9m.
Πληροφορίες : Υπηρεσία φάρων Πολεμικού Ναυτικού.
Η Άνοιξη σε μεγάλα κέφια , αρχές Απρίλη του 2017. Αφορμή μια λήψη με drone
(https://www.youtube.com/watch?v=J7Wgu5YTQ5I)
δημοσιευμένη στις 4 .4.2017 πάνω από το δέλτα του Σπερχειού με μια αποικία φλαμίνγκο. Στο video πρόσεξα και την παρουσία ενός φάρου. Έμοιαζε να' ναι κοντά στη Σκάρφεια, εκεί που είναι κάτι τεράστια δορυφορικά πιάτα του ΟΤΕ.
Για ημερήσιο θα ξεπερνούσε τα 400km πήγενελα. Ήταν ζόρικο για το κορίτσι μου, αλλά η ανάγκη για "ανάσες" μας ωθούσε στην υπέρβαση.
Ήταν 12 του Απρίλη. Φλαμίνγκο δεν είδαμε. Βρήκαμε όμως το φάρο. Το τοπίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός υδροβιότοπου. Χαμηλή βλάστηση, λιμνοθάλασσες, πουλιά, αλλά όχι φλαμίνγκο, εγκατάλειψη, τη μελαγχολία του ανάγλυφου και τη μοναξιά του φάρου.
Τα χωμάτινα κομμάτια είναι άψογα (λίγο μετά τη Σκάρφεια και μέχρι το φάρο), αλλά αν πάτε γυρεύοντας μπορεί να βρεθείτε σε κανένα λασποτόπι μέχρι τους άξονες.......
Επιστρέψαμε στη Σκάρφεια και στη πλατεία αναζητήσαμε κάτι για φαγητό. Νομίζω καθίσαμε στην κ.Αθηνά(;). Εξαιρετικές ελιές, τσίπουρο (πήραμε και για το σπίτι) και αυγά με 5000€ το ζευγάρι, δεν πήραμε για το σπίτι, αλλά μας έκανε μια καταπληκτική ομελέτα......
Υ.Γ. Λένε ότι τον φάρο τον ονόμασαν Χιλιομίλι γιατί απέχει 1000Nm από την Κωνσταντινούπολη. (Τόσα μίλια είναι μέσω Βαρσοβίας).
Θα τον ακούσετε και με το όνομα "Άντερος". Από που κρατάει η σκούφια αυτού του ονόματος δεν γνωρίζω.