Κορακοβούνι 728m
Korakovouni mountain 728m
37.979840, 23.824448
1. Αρχή μονοπατιού - 2. Κοριφή 728m - 3. Σπηλιά Λιονταριού
1. Trailhead - 2. Peak - 3. Lion gave
Σας έχω ξαναμιλήσει για τον Υμηττό, στο οδοιπορικό "Το δρακόσπιτο του Υμηττού" (https://www.geotzan.com/dragonhouseofhymettos). Αυτή τη φορά θα περπατήσουμε στις βορειοδυτικές απολήξεις του ορεινού όγκου και συγκεκριμένα στο Κορακοβούνι. Στο ανάγλυφο της περιοχής διακρίνεται η "ξεχωριστή" θέση του Κορακοβουνίου γιατί μεσολαβεί το διάσελο του ΟΤΕ, όπως λέγεται στη γλώσσα των πεζοπόρων, σε σχέση με τη κύρια κορυφή που είναι ο "Εύζωνας" 1026m.
Όπως θα δείτε και στον επισυναπτόμενο χάρτη, στη θέση 1 (37.973650, 23.821373) ξεκινά το μονοπάτι. Στην "αγκαλιά" της οδικής φουρκέτας υπάρχει χώρος για στάθμευση και τραπέζια του δασαρχείου … για "προπόνηση κοιλιακών".
Η διαδρομή - μονοπάτι μέχρι τη κορφή , θέση 2 (37.979849, 23.824446),
είναι ευδιάκριτη και η υψομετρική φτάνει τα 180m περίπου (τα GPS παρουσιάζουν μια μικρή απόκλιση). Στην αρχή θα έχετε δεξιά σας την περίφραξη των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ (κεραίες) και αριστερά σας τη θέα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω σας το διάσελο του ΟΤΕ και ανηφορίζοντας για τη κορφή, στα δεξιά σας απλώνεται τώρα ο κάμπος των Μεσογείων. Πριν τη κορυφή υπάρχει δεξιά διασταύρωση των μονοπατιών προς το σπήλαιο του Λιονταριού. Η διαδρομή προς το σπήλαιο, θέση 3 (37.987380, 23.829840), με δυσκόλεψε αρκετά (πολύ πυκνή βλάστηση), αλλά αξίζει η επίσκεψη για την ιστορία του και τους θρύλους που κρύβει.
Στο βάθος ο "Εύζωνας" , μπροστα το διάσελο και οι κεραίες του ΟΤΕ ...λίγο πριν τη κορφή
In the background is "Evzones", in front is the saddle and the antennas of OTE ... a little before the summit
Τα Μεσόγεια / Mesogeia area
Η Αθήνα / Athens
Η Αθήνα / Athens
Η Αθήνα / Athens
Η κορυφή / The summit 728m
Η σπυλιά του Λιονταριού / Lion cave
" Η ονομασία του οφείλεται σε τοπική παράδοση, σύμφωνα με την οποία, ένα λιοντάρι που κατοικούσε στο σπήλαιο τρομοκρατούσε τους κατοίκους της περιοχής μέχρι που τελικά μαρμάρωσε. Σε ανάμνηση της παράδοσης ένα μαρμάρινο άγαλμα λέοντος ήταν τοποθετημένο κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σπήλαιο ερευνήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και απέδωσε σημαντικά στοιχεία για τη χρήση του τόσο στην προϊστορία όσο και στους ιστορικούς χρόνους. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε συστηματικά κατά τη Νεολιθική περίοδο (από τις αρχές της 5ης έως και το τέλος περίπου της 4ης χιλιετίας π.Χ.), οπότε διαμορφώθηκαν λιθόστρωτα δάπεδα με πυρές, αρκετή κεραμική, λίθινα εργαλεία και συγκεντρώσεις ειδωλίων από πηλό και λίθο. Από την κεραμική και τα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που βρέθηκαν επάνω στα προϊστορικά στρώματα, προκύπτει ότι στους Κλασικούς χρόνους και αργότερα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως ιερό, πιθανότατα αφιερωμένο στον Πάνα και τις Νύμφες.
Θεοφάνης Μαυρίδης αρχαιολόγος"
Μπαίνετε με δική σας ευθύνη / Enter at your own risk
Από τη κορφή, θα την ακούσετε και με την έκφραση "Πύργος", θα απολαύσετε στα δυτικά τη θέα μέχρι το Σαρωνικό και τους ορεινούς όγκους του "Αιγάλεω" και της "Πεντέλης" και στα ανατολικά τα Μεσόγεια. Κάντε και μια ευχή τοποθετώντας ένα λιθάρι στον υπερμεγέθη ορειβατικό "κούκο"...
Δημοσίευση / publication : 17.03.2024