KIEV / ΚΙΕΒΟ 1981
Λεωφόρος Κρετσάτικ / Khreschatyk St.
Πλατεία Μπογκντάν Χμελνίτσκι / Bogdan Khmelnittsky square / 1888
Ο Μπογκντάν το 1648 ηγήθηκε του απελευθερωτικού αγώνα των Ουκρανών ενάντια στην Πολωνική κυριαρχία. Κάτι σαν τον Κολοκοτρώνη......Ήταν αυτός που ένωσε την τότε Ουκρανία με τη Ρωσική Αυτοκρατορία.
Γέφυρα Evgeny Paton/ Evgeny Paton bridge / 1953
Ο Evgeny Oscarovich Paton ήταν Σοβιετικός μηχανικός, ειδικός στις συγκολλήσεις μετάλλων. Η γέφυρα που φέρει το όνομα του είναι η πρώτη συγκολλημένη γέφυρα στον κόσμο σχεδιασμένη από τον ίδιο.
Λεωφόρος Κρετσάτικ / Khreschatyk St.
Πανεπιστήμιο του Κιέβου / University of Kiev / 1843
Το θέατρο όπερας και μπαλέτου / Theater of opera and ballet / 1901
Μνημείο Αλέξανδρου Πούσκιν / Monument to Alexander Pushkin / 1962
Mariinsky Palace / 18th century
Το Δεκέμβρη που μας πέρασε διάβασα ένα άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της "Καθημερινής" που αφορούσε ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό στο μακρινό Κίεβο. Στάθηκα ιδιαίτερα σε κάποιο σημείο του κειμένου που έλεγε.... "η πρωτεύουσα της Ουκρανίας κλείνει τις πληγές του παρελθόντος και μαθαίνει να αγαπά τις αντιφάσεις της". Θα ήμουν ανειλικρινής αν σας έλεγα ότι γενικά η περιγραφή δεν μου άρεσε......αλλά το να μην αναφέρεις έστω επιγραμματικά για τις πληγές του παρόντος, ίσως μένει μια λειψή εντύπωση πως όλα σήμερα είναι καλά καμωμένα. Ούτε να πολιτικολογήσω θέλω, ούτε να "ξεπλύνω" τη 70χρονη ιστορία της ΣΣΔ της Ουκρανίας. Ωστόσο με λίγες "γερασμένες" φωτογραφίες του 1981 από την τότε επίσκεψη στην Ουκρανική πρωτεύουσα, ίσως μπορέσω να σας μεταφέρω τα δικά μου συναισθήματα, τις δικές μου εντυπώσεις από τους χρυσούς τρούλους στους καταπράσινους λόφους πλάι στον Δνείπερο, της δενδροστοιχίες της λεωφόρου Κρετσάτικ, το κατακόκκινο Πανεπιστήμιο, την Όπερα, το ανάκτορο Μαρίισκι, το μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και την κόντρα μας με τους νεαρούς Ουκρανούς που μας "κράξανε" γιατί δεν κάναμε μαύρη αγορά για μερικά δολάρια.
Μια τεράστια χώρα (η δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία) εκνευριστικά επίπεδη, γεμάτη σιτοβολώνες, ηλιοτρόπια, βαμβάκια και δάση με οξιές ( θα σας κάνει ίσως εντύπωση ότι τα αρχέγονα δάση οξιάς της Ουκρανίας "ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO")
Ναός της γεννήσεως της Παναγίας / Nativity of Our Lady Church
Μονή Λαύρας / Kiev Pechersk Lavra - Monastery of the Caves
Πριν τροχοδρομήσει το Tupolev - 154 νόμιζα ότι θα μας αμολήσει σε κάνα πάρκο της πόλης..... Πράσινο και των γονέων. Μου θύμισε τη Σόφια του 1978, αλλά στο μεγαλύτερο.
Το πρόγραμμα είχε τσίρκο, ναι τσίρκο και δεν θα ξεχάσω τη κοπέλα που βγήκε από ένα χαρτόκουτο. Έκανε το σώμα της "κόμπο". Κάτι σαν την Όλγα Κόρμπουτ. Τη θυμάστε; (Αυτή βέβαια ήταν Λευκορωσίδα). Η περιήγηση στη πόλη ήταν σαν να ήσουν μέσα σ΄ ένα ατέλειωτο μπαξέ - κάπου διάβασα ότι το πράσινο καταλαμβάνει περίπου 450 στρέμματα.
Στους λόφους του βοτανολογικού κήπου στη δυτική όχθη του Δνείπερου εκεί δίπλα ακουμπά το τεράστιο εικαστικό της "Μητέρας Πατρίδας". Γλυπτά με παραστάσεις για τον "Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο" στον περίβολο του ομώνυμου μουσείου. Λίγο βορειότερα οι χρυσοί τρούλοι από την Αγία Λαύρα, την Αγία Σοφία και την εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας. Ο Άγιος Ανδρέας ένα μπαρόκ αριστούργημα του 1749.
Κωδωνοστάσιο Αγίας Λαύρας / Lavras tower bell
Η Αγία Σοφία και το κωδωνοστάσιο / St. Sophia and the tower bell / 1064
Ο Αγιος Ανδρέας / St. Andrea / 1749
Η πλατεία Khreshchatyk με το Λεωνίδα στο κάδρο / Η γέφυρα του Metro - 1965
Khreshchatyk square and Leonid Brezhnev / Metro bridge 1965
Στον περίβολο του μουσείου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου / Το μνημείο της "Μητέρας Πατρίδας"
ΙΙ WW museum / The Motherland Monument - 1981
Βαρκάδα στο Δνείπερο / boating in the Dnieper
Όλα ωραία ήταν λοιπόν;.....όχι βέβαια. Δεν είναι όλα ωραία όταν σου κλείνουν το μάτι για ένα αναπτήρα bic. Είναι ωραίες όμως οι 222 δημόσιες βιβλιοθήκες, τα 18 πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα 76 νοσοκομεία και το χαμόγελο του νεαρού ζωγράφου που με ευχαρίστησε για τη φωτογράφισή του.
publication: 24.02.02018