Ως μυθικός ιδρυτής της Τίρυνθας παραδίδεται ο Αργείος πρίγκηπας Προίτος, ο οποίος κατέφυγε μετά τη διαμάχη με τον αδελφό του Ακρίσιο στη Λυκία. Κατά την επιστροφή του έφερε μαζί του τους Κύκλωπες που έχτισαν για χάρη του τα μεγαλειώδη τείχη. Με την Τίρυνθα συνδέονται εξάλλου και οι μυθικοί ήρωες Βελλεροφόντης και Περσέας, αλλά και ο ημίθεος Ηρακλής.
(Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου)
Τα τείχη που οριοθετούν την ακρόπολη της Τίρυνθας κατασκευάστηκαν σε τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις και οχύρωσαν σταδιακά ολόκληρο τον λόφο από το νότιο - υψηλότερο προς το βόρειο - χαμηλότερο έξαρμά του. Ως οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκε κόκκινος και γκρίζος ασβεστόλιθος, που συναντάται άφθονος τόσο στον ίδιο το λόφο, όσο και στον λόφο του Προφήτη Ηλία, ανατολικά της ακρόπολης. Το μέγεθος των ογκολίθων που χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως για τα τείχη της τρίτης φάσης, προκάλεσε την απορία και το θαυμασμό ήδη στην αρχαιότητα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται άμεσα στο μύθο των Κυκλώπων. Οι ογκόλιθοι ζυγίζουν πολλούς τόνους που δικαιολογούν την άποψη του περιηγητή Παυσανία (ΙΙ, 25, 7-9) ότι ούτε ζεύγος ημιόνων δεν ήταν σε θέση να μετακινήσει τον μικρότερο από αυτούς.
(Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου)
Ο χαμηλός λόφος της Τίρυνθας, στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους - Ναυπλίου, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους ο χώρος άκμασε κυρίως κατά την πρώιμη και την ύστερη εποχή του Χαλκού. Στη δεύτερη φάση της Πρωτοελλαδικής εποχής (2700-2200 π. Χ.) πρέπει να υπήρχε εδώ ένα σημαντικό κέντρο με πυκνή κατοίκηση και ένα μοναδικής κατασκευής κυκλικό κτήριο, διαμέτρου 27 μ., στην κορυφή του λόφου. Κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού ο λόφος οχυρώνεται σταδιακά και περιβάλλει μέσα στα «κυκλώπεια» τείχη του το ανακτορικό συγκρότημα καθώς και άλλα κτήρια που χρησιμοποιούνται κυρίως από την άρχουσα τάξη ως λατρευτικοί χώροι, αποθήκες και εργαστήρια αλλά και ως κατοικίες. Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τίρυνθα, παρότι πρέπει να είχε τη μορφή μιας οργανωμένης πολιτικής κοινότητας, δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί το Αργος, το οποίο και την κατέστρεψε στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα εξορίζοντας τους κατοίκους της.
(Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου)
Στην αρχαία Τίρυνθα λοιπόν. Παρούσα η UNESCO κι εδώ. Κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού από τον 15ο μέχρι τον 12ο αιώνα π. Χ., άρρηκτα δεμένη με τα Ομηρικά έπη, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα.
Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Νοέμβρη του 2022 βρέθηκα εδώ, στα περάσματα του Προίτου και του Αρκίσιου. Του Βελλεροφόντη και των Κυκλώπων. Νοτιοανατολικά του Άργους και Βόρεια του Ναυπλίου.
Ο Παυσανίας μας λέει στα Βοιωτικά σελ. 232, 240, 241.
" Οι Έλληνες είναι φαίνεται, δεινοί να λογαριάζουν περισσότερο τα αξιοθαύμαστα που υπάρχουν έξω από τη χώρα τους κι όχι του τόπου τους, έτσι διακεκριμένοι συγγραφείς περιέγραψαν λεπτομερέστατα τις πυραμίδες των Αιγυπτίων, ενώ δεν έκαναν το παραμικρό για το θησαυρό του Μινύα και τα τείχοι της Τίρυνθας που είναι εξίσου αξιοθαύμαστα" .
Θολωτός τάφος Τίρυνθας / Tiryns tholos tomb
Πρώτη επίσκεψη στον θολωτό τάφο της Τίρυνθας. (37.596403, 22.812443) Διασχίζοντας ένα "δάσος " από οπωροφόρα, έφτασα στην είσοδο του περιφραγμένου χώρου . Η καγκελόπορτα ανοικτή. Χωρίς φύλαξη .Περπάτησα ένα διάδρομο μερικών μέτρων και στη δυτική πλευρά του λόφου του Προφήτη Ηλία, είναι "αθέατο" σχεδόν, το ταφικό μνημείο. Διαβάζω από την ιστοσελίδα του https://www.argolisculture.gr/el/lista-mnimeion/tholotos-tafos-tirynthas/
" ....Ο Δρόμος του τάφου που κατασκευάστηκε μετά την ανέγερση της θόλου, έχει 13 μ. μήκος και σχεδόν 3μ. πλάτος. Τα τοιχώματα του δρόμου έχουν επενδυθεί από αδρά λαξευμένες ασβεστολιθικές πλάκες. Η είσοδος-θύρα του τάφου έφερε διακόσμηση από τοιχογραφίες με σπείρες. Το υπέρθυρο αποτελείται από μονολιθική πλάκα διαστάσεων 3x2x0,40 μ., ενώ το κατώφλι δεν σώζεται. Το στόμιο σφράγιζε δίφυλλη πόρτα. Η θόλος είναι κυκλική, διαμέτρου 8,45-8,50 μ. ....Το είδος των ευρημάτων συνηγορεί για μια λατρεία ήρωα. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο το εσωτερικό του μετατράπηκε σε ελαιοτριβείο...."
1. Αρχαία Τίρυνθα / Ancient Tiryns - 2. Θολωτός τάφος Τίρυνθας / Tiryns tholos tomb
Επέστρεψα στη κεντρική οδική αρτηρία Ναυπλίου - Άργους και μπήκα στα δεξιά μου στο χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου της Τίρυνθας. Φροντισμένος, με φύλαξη, με την αρχαιολογική σκαπάνη σε "δράση" (και οι δύο στοές ήταν σε εργασίες και δεν μπόρεσα να τις δω). Οι εργαζόμενοι πρόθυμοι να με πληροφορήσουν, το μόνο αρνητικό που παρατήρησα ήταν η απουσία επισκεπτών. Ούτε ένας!
Η κάτω ,η μέση και η άνω ακρόπολη, τα κυκλώπεια τείχη, οι πύλες και οι πυλίδες, η κλίμακα, ο βωμός, η ανατολική γαλαρία και η ακακία στο ΒΔ τείχος.
Στάθηκα ιδιαίτερα στο ανάκτορο της άνω ακρόπολης, στο λουτρό (WC ;) , στις πολυάριθμες πυλίδες , στη κλίμακα και σε μια ακακία που "χρωμάτιζε" το βορειοδυτικό τοίχος.
Η απόσταση από το κλεινόν άστυ είναι περίπου 150Km (πήγαινε), το οδικό δίκτυο πολύ καλό (έχει διόδια) και μπορείτε για μεσημέρι να φάτε στο ''Νούλη" στο Ναύπλιο.
Αρχαία Τίρυνθα / Ancient Tiryns
Ανατολικό τείχος / East wall
Η ράμπα για τη κύρια πύλη / The ramp for mane gate
Δυτικό τείχος / Eastern wall
Η Ακακία / The Acacia
Το δυτικό κλιμακοστάσιο / Western stairway
Η πυλίδα του δυτικού κλιμακοστασίου / the little gate of western stairway
Πύλες και πυλίδες / Gates and litlle gates
Ανατολική κύρια πύλη / Eastern main gate
Ανατολική κύρια πύλη / Eastern main gate
Εσωτερικές πύλες / internal gates
Εσωτερικές πύλες / internal gates
Βόρεια πύλη / North gate
Βόρεια πύλη / North gate
Δυτική πύλη / Western gate
Δυτική πύλη / Western gate
Κάτω Ακρόπολη / Lower citadel
Άνω Ακρόπολη και το Μέγαρο / The up citadel and the Palace
Ο βωμός / the altar
Το "λουτρό" / The "bathroom"
Δημοσίευση / publication : 20.01.2023